4 redenen waarom je ’s ochtends beter koud kunt douchen

koud-douchen

Durf jij het aan?

Echt fijn is een koude douche niet. Vooral wanneer je in de ochtend net je warme bed bent uitgekomen, sta je er niet om te springen. Maar een frisse douchesessie ’s ochtends heeft wél heel veel gezondheidsvoordelen. We zetten er vier op een rijtje!

1. Het is goed voor je immuunsysteem

Zeker in deze tijd van het jaar hebben we toch snel een verkoudheid of een griepje te pakken. Je kunt dat proberen te voorkomen door een flinke dosis vitamine C te slikken, maar veel beter is om ’s ochtends even onder de koude straal te gaan staan. Als je dit elke dag doet, geeft dat een enorme boost aan je immuunsysteem.

2. Je verbrandt meer vet

Je lichaam past zich altijd aan aan de omstandigheden. Dus als je het koud hebt, springt je lichaam in een soort survival-mode: je gaat dan vetten aanmaken die ervoor zorgen dat je lichaam weer warmer wordt, waardoor ‘slechte’ vetten sneller verdwijnen. Bijna een goed alternatief voor een rondje hardlopen, zou je zeggen!

3. Je krijgt meer energie

Als je een koude douche weleens hebt geprobeerd, ken je maar al te goed het schrikmoment wanneer het koude water je lichaam raakt. Heftig, maar daardoor wordt je wel letterlijk en figuurlijk wakker geschud. Het stofje endorfine dat daarbij vrijkomt, zorgt dan voor extra energie. En die kunnen we in tijdens deze donkere dagen wel gebruiken, toch?

4. Je spieren herstellen sneller

Ben je een fanatiek hardloper of ben je geregeld in de sportschool te vinden? Ook dan kan een koude douche uitkomst bieden. Het is namelijk bewezen dat het koude water helpt om je spieren sneller te laten herstellen. Je moet je er even toe zetten, maar als je het eenmaal gedaan hebt voelt het heerlijk!

Lees ook: Waarom je ook in de winter zonnebrand moet dragen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: FLAIR | Beeld: Unsplash, No Revisions