Dit zijn de 5 gezondheidsvoordelen van een maand offline gaan

voordelen offline telefoon

Enige tijd offline gaan kan veel voordelen met zich meebrengen voor je algehele gezondheid

We leven in een dynamische samenleving, waarbij online aanwezigheid een grote rol speelt. In principe zijn we met onze smartphone 24/7 bereikbaar en dat kan ook de nodige stress met zich meebrengen. Steeds meer mensen beginnen hieronder te lijden en willen enige tijd stoppen met social media en een ‘detox’ inlassen. Volgens experts is dit een goed idee en kan het tijdelijk offline gaan vele voordelen met zich meebrengen.

Spendeer jij ook uren op je telefoon en ben je altijd bereikbaar? Dit zijn de voordelen van het tijdelijk offline gaan:

1. Mentale gezondheid

Een maand offline gaan kan volgens recentelijk onderzoek al helpen bij je mentale gezondheid. Mensen die een maand stopten met social media, voelden zich na een maand gelukkiger en minder angstig. Wel stellen de onderzoekers dat het effect niet héél groot is. “Een maand stoppen met social media kan je beter laten voelen, maar het zorgt niet voor een volledige omkeer”, stelt onderzoekster Sarah Eichmeiyer. Wel kon geconstateerd worden dat mensen die een maand offline waren gegaan, hierna een stuk minder gebruik maakten van social media en dus minder ‘verslaafd’ waren aan hun telefoon.

2. Zelfbeeld

Naast je mentale gezondheid kan het tijdelijk offline gaan ook goed zijn voor je zelfbeeld. Als je erover nadenkt is het best logisch: op social media kom je tal van prachtige (gephotoshopte) foto’s tegen waar je stiekem jaloers op wordt. Het gebeurt dan ook automatisch dat mensen zichzelf gaan vergelijken met iedereen die ze op social media tegenkomen. Neem een maand afstand van deze ‘perfecte’ mensen en hopelijk ga je jezelf meer waarderen.

3. Reflecteren

Door een maand je social media stil te leggen, heb je ruim de tijd om te reflecteren op het effect dat het heeft gehad op jouw leven. Misschien vliegt de tijd voor jou wel voorbij en ondervind je er helemaal geen last van, maar het kan ook zo zijn dat iets ‘mist’ in je leven. In veel gevallen merk je hoeveel tijd je zal overhebben wanneer je niet continu op je telefoon kijkt. Weet je voor jezelf wat het effect van offline zijn op je leven heeft? Dan kun je ook beter een aantal veranderingen toepassen in de dagelijkse gewoonten.

4. Focus

Door een pauze te nemen creëer je tijd om op jezelf te focussen en niet op anderen. Therapeut Celeste Viciere adviseert mensen met een laag zelfbeeld of die zich continu met anderen vergelijken om een pauze van social media in te lassen. “Offline gaan kan je prioriteiten veranderen en je laten inzien wat jij echt belangrijk vindt”, stelt Viciere. “In plaats van het bezig zijn met social media, wat soms best uitputtend kan zijn, dwingt een pauze je om opnieuw naar jezelf en je leven te kijken.”

5. Gedrag

Wat eigenlijk al werd aangeven bij punt vier is dat je je gedrag pas kan aanpassen nadat je gereflecteerd hebt op je social media gebruik. Zie je na een maand in dat je gedrag op social media echt anders kan, dan is het nu de tijd om dit te veranderen. Spendeer minder tijd op je telefoon en meer tijd met de mensen om je heen. Je zal zien dat deze verandering de nodige rust die je nodig hebt in je leven met zich meebrengt.

Tip

Vind je het nog lastig om per direct ‘af te kicken’ van je telefoongebruik? Dan beveelt psycholoog dr. Klapow aan om iedere week één dag pauze in te lassen. Op deze manier is de eerste maand veel beter vol te houden.

Lees ook: Dit resultaat bereik je door elke dag een paar minuten te planken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Bustle, Cosmopolitan | Beeld: Unsplash