Dit is het beste moment van de dag om een wandeling te maken 

beste moment wandeling

Dit moment heeft veel gezondheidsvoordelen 

Wandelen lijkt sinds de lockdown een nationale hobby te zijn geworden. En dat snappen wij heel goed! Het is heerlijk om na een dag werken in je thuiskantoor even van de frisse lucht te genieten. Wil je echt alles uit je wandeling halen? Dan moet je snel verder lezen, want onderzoekers hebben ontdekt wat het beste moment van de dag is. 

Na grootste maaltijd 

Onderzoekers van National Library of Medicine National Institutes of Health hebben ontdekt dat je het beste kunt wandelen na de grootste maaltijd van de dag. Dit zou helpen om je spijsvertering een boost te geven, het houdt je bloeddruk en bloedsuikerspiegel op peil én je hart gezond. Wat willen we nog meer? 

Verschillende tijdstippen

Wanneer je de grootste maaltijd van de dag nuttigt, verschilt natuurlijk per persoon. De een houdt van een royaal ontbijt en eet de rest van de dag kleine maaltijden, in dat geval kun je het beste na het ontbijt een ommetje maken. Andere vinden het juist fijn om met iets kleins te ontbijten en tijdens de warme maaltijd uit te pakken. Of dat nou tijdens de lunch of in de avond is, het belangrijkste is dat je het na de grootste maaltijd van de dag doet. En dat is dus voor iedereen op een ander tijdstip. 

Effecten op diabetes 

Je vraagt je misschien af: waarom is dit eigenlijk het beste moment van de dag? Voor het onderzoek werd het gedrag van verschillende mensen met diabetes type 2 onderzocht. De testgroep liep na hun grootste maaltijd twintig minuten op een loopband. En wat bleek? Het effect op de gemiddelde bloedglucosepiek was zeer positief, deze daalde namelijk. 

Brandend maagzuur  

De positieve effecten van dit specifieke moment gelden niet alleen voor mensen met diabetes. Een wandeling na de grootste maaltijd kan ook positieve effecten hebben op brandend maagzuur. De kans dat je last krijgt van brandend maagzuur na een wandeling is maar liefst twaalf procent kleiner. 

Chronische ziektes verbeteren

Er lijkt geen einde te komen aan de positieve effecten: simpelweg een wandeling maken kan namelijk ook veel chronische ziektes verbeteren. “Het effect van een wandeling na het eten is vooral merkbaar bij de behandeling van leververvetting én het kan de leverfunctie verbeteren”, legt een van de onderzoekers uit. Daarnaast blijkt het maken van een wandeling na de grootste maaltijd je spijsvertering een boost te geven — en dat is vooral fijn als je wilt afvallen. Kortom: genoeg redenen om voortaan na je grootste maaltijd een wandeling te maken. 

Lees ook: Zo lang moet je wandelen om een halve kilo af te vallen

Bron: Margriet | Beeld: Pexels, Ava Motive