Vaak last van buikpijn? Deze tekenen wijzen erop dat je misschien endometriose hebt

Een op de vijf vrouwen heeft hier last van

Niemand staat te springen om buikpijn, maar als het wel zover is, nestellen we ons het liefste op de bank en zoeken we troost bij Netflix. Op zo’n moment denken de meesten meer na over wat ze willen bingen in plaats van over de oorzaak van die buikpijn. Gaat wel over, toch? Niet elke buikpijn is ernstig, maar het is wel goed om erbij stil te staan hoe het veroorzaakt wordt. Het zou namelijk ook kunnen dat je endometriose hebt. 

Sommige vrouwen hebben het niet eens door.

Littekenweefsel

Bij endometriose zwerven er kleine stukjes baarmoederslijmvlies door je onderbuik, eierstokken, eileiders, blaas en darmen en dit kan pijn veroorzaken. Het verraderlijke is echter dat veel vrouwen niet eens weten dat ze deze chronische ziekte hebben. Dit komt doordat sommige mensen meer rondzwervende stukjes baarmoederslijmvlies in hun lichaam hebben. Wel is het zo dat deze stukjes ook weer worden afgebroken. Normaliter zou een vrouw ongesteld worden bij het afbreken, maar het bloed van de verdwaalde stukjes kan nergens heen. Hierdoor ontstaan er bloedingen en kunnen nare krampen te voelen zijn. Ook kan er littekenweefsel ontstaan door verklevingen en dat kan ook pijnlijk zijn.

Symptomen

De symptomen die komen kijken bij endometriose zijn:

  • Buikpijn
  • Stoelgangproblemen
  • Vermoeidheid
  • Onvruchtbaarheid
  • Lage rugpijn

Vaak is behandeling niet nodig, maar er zijn wel dingen die je kunt doen als je er echt veel last van hebt. Een huisarts kan pijnstillers voorschrijven of zelfs een kijkoperatie houden. De pil kan de pijnklachten van endometriose ook onderdrukken. Heb je veel last van deze buikpijn? Aarzel dan niet om dit eens met je huisarts te bespreken.

Lees ook: Niet meer doen! Déze dingen maken je menstruatiepijn alleen maar erger

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: videostill Health Tips