Chiropractor waarschuwt: ‘Last van een spierknoop? Maak deze fout dan niet’

spierknoop

Zelf stijve spieren behandelen kan de klachten juist erger maken

Een stijve nek en rug of een ‘geblokkeerd’ gevoel in de schouders. Een spierknoop kan behoorlijk vervelend zijn en tot zeurende pijn leiden. Als je last hebt van een spierknoop, kun je al snel geneigd zijn om zelf te pijn te verlichten door de plek te masseren. Toch kun je dit volgens een chiropractor beter niet doen.

Spieren rekken

Het lijkt zo logisch om de pijnlijke plek los te masseren, waardoor de spieren rekken en weer soepel worden. Toch ligt het volgens chiropractor Travis Rose niet zo eenvoudig. “Veel van mijn patiënten duwen hun spieren daarbij richting de pijn, omdat ze denken dat ze juist die plek aan moeten pakken”, vertelt de chiropractor aan Well + Good. Dit masseren of stretchen van de spierknoop kan de pijn eventjes verlichten, maar kan daarentegen ook de schade erger maken.

Langdurige klachten

“Zo’n spierknoop is vaak een klein letsel aan de spieren. Als je jouw spieren in een richting stretcht waar ze eigenlijk niet heen willen gaan, kun je juist langdurige klachten krijgen”, legt Rose uit. Het kan er zelfs toe leiden dat er letsel optreedt in andere delen van het lichaam. Je nek te ver strekken kan bijvoorbeeld pijn in de schouders opleveren. “Een spierknoop op de verkeerde manier proberen te strekken kan ervoor zorgen dat een paar dagen pijn een paar weken pijn wordt.” Ai, dat knopen we in onze oren.

Zelf doen

Kunnen we dus beter helemaal van die pijnlijke spierknoop afblijven? Volgens Rose mag het wel, maar moet je het heel voorzichtig aanpakken. “Als het goed voelt, kun je de spieren voorzichtig bewegen en een beetje strekken.” Zodra het pijn begint te doen, moet je hiermee stoppen. Rust en voorzichtigheid zijn vaak belangrijke factoren voor herstel van de spierknoop. “Forceer het niet”, zegt ook chiropractor Steve Knauf. “Neem de tijd en probeer het lichaamsdeel dat pijn doet te ontspannen. Deze kleine pijntjes zijn tekenen dat je lichaam bepaalde stress ervaart.” Gaat de pijn na een paar dagen niet weg? Maak dan een afspraak met de huisarts, fysiotherapeut of chiropractor.

Lees ook: 5x buikspieroefeningen die je binnen een minuut kunt doen

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels