‘Mijn vriend weet niet wat mijn echte naam en geboortedatum zijn’

De 22-jarige vrouw wil haar verleden liever geheimhouden voor haar vriend

Je naam en je geboortedatum: gegevens die voor eeuwig in je paspoort staan gedrukt, maar waar je zelf verder weinig over te zeggen hebt. Aubrey* zag dat echter anders en veranderde zowel haar naam als de datum waarop ze haar verjaardag viert na een breuk met haar familie. Nu haar vriend en een vriendin daarachter zijn gekomen, staan hun relaties op scherp.

Nieuwe naam

“Ik heb helemaal geen goede band met mijn biologische familie. Het zijn verschrikkelijke mensen”, zo begint Aubrey haar verhaal op het forum Reddit. “Zodra ik kon, op mijn zestiende, was ik weg. Ook toen ik niet meer thuis woonde liet mijn familie me niet meer met rust, dus toen ik 18 jaar oud was besloot ik mijn naam te veranderen. Het werd een compleet andere voornaam, tweede naam en achternaam, die in geen enkel opzicht leken op mijn echte namen.”

Andere verjaardag

Niet alleen verandert Aubrey haar naam na de breuk met haar familie, ook besluit ze om haar verjaardag op een andere dag te gaan vieren. “Door mijn familie had ik ook een hekel gekregen aan mijn verjaardag. Ik besloot daarom de datum op mijn naamcertificaat te gebruiken als mijn verjaardag, hoewel ik op officiële documenten natuurlijk nog steeds mijn echte geboortedatum in moet vullen.”

Teruggevonden door familie

Alle pogingen om zichzelf onvindbaar te maken ten spijt, weet Aubreys familie toch een social-media account van haar te vinden. “Vandaag word ik 22 jaar. Het is mijn echt verjaardag, niet mijn ‘neppe’. Niemand weet dat, behalve mijn biologische familie, waarmee ik al zes jaar niet meer heb gesproken. Mijn ouders stuurden me een berichtje op social media. Het begon met ‘van harte gefeliciteerd [mijn oude voornaam]’ samen met een bericht dat ze me zo missen. Ik heb geen idee hoe ze me hebben opgespoord.”

Vragen van de vriend

Aubreys vriend ziet dit bericht, waardoor er bij hem heel wat vragen rijzen. “Hij vroeg me waarom een vrouw die op mij leek me een fijne verjaardag wenste met een naam die hij niet herkende, twee weken voor de datum waarop hij denkt dat ik jarig ben. Ik gaf toe dat ik mijn naam had veranderd en dat ik altijd een neppe datum gebruikte voor mijn verjaardag.” Dat bericht valt niet in goede aarde bij Aubreys vriend.

Verleden loslaten

“Mijn vriend wilde weten wat mijn volledige oude naam was, niet alleen mijn echte voornaam. Ik zei dat het niet uitmaakte, omdat het mijn naam niet meer is, en dat hij het moest loslaten. Mijn beste vriendin, die ook de zus is van mijn vriend, blijft er ook maar over doorgaan. Beide willen ze dat ik mijn echte naam vertel. Ze zijn wel van mijn verleden op de hoogte en weten dat het te maken heeft met mijn familie, maar ik wil mijn echte naam niet aan hen kwijt.” Hoewel Aubrey het verleden achter zich wil laten, blijven haar vriend en vriendin koppig doorvragen. “Ze bellen en sturen me de hele tijd berichtjes. Ze zeggen dat het al vier jaar geleden is dat ik mijn naam heb veranderd en dat ik me nu stom gedraag. Ook vinden ze het belachelijk dat ik hen een valse geboortedatum heb gegeven.”

Wel of niet vertellen?

Aubrey houdt voorlopig haar mond, maar ze voelt zich niet goed over de kwestie. “Ben ik degene die verkeerd zit?” vraagt de jonge vrouw aan de lezers op het forum. De meningen zijn verdeeld. Sommige lezers vinden dat Aubrey geen geheimen voor haar partner moet hebben, terwijl anderen volledig achter haar keuze staan om alle schepen achter zich te verbranden. Vind jij dat Aubrey goed heeft gehandeld of moet ze haar vriend haar oorspronkelijke naam vertellen?

Lees ook: Dilemma: ‘Mijn man wil onze dochter naar zijn overleden vrouw vernoemen

Bron: Reddit | Beeld: Pexels