Dit is waarom je alcohol moet vermijden als je last hebt van hooikoorts

alcohol-hooikoorts

Jammer maar helaas, het is voor je eigen bestwil

We bevinden ons weer midden in het hooikoortsseizoen. Voor mensen met hooikoorts worden er allerlei verschillende oplossingen voorgesteld. Alles om maar van dat genies en gesnotter af te komen, toch? Wij hebben nog een oplossing die je aan dat lijstje kunt toevoegen: geen alcohol meer drinken. Dit is waarom dat van invloed is op je hooikoortsklachten.

Zo vaak mogelijk een zonnebril op

We horen onder andere vaak dat we veel noten en pittige kruiden moeten eten om hooikoortsklachten te bestrijden. Volgens Peter Hellings (arts bij het UZ in Leuven) is daar geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Wat naar zijn mening wel werkt? “Ten eerste blootstelling aan de allergenen zoveel mogelijk vermijden. Ten tweede de neus met een zoutoplossing spoelen en ten derde factoren die de luchtwegen prikkelen uit de weg gaan.” Als je geen last wilt hebben van hooikoorts, is het dus verstandig om vaak een zonnebril te dragen en het bos even te laten voor wat het is. Maar wat heeft alcohol daarmee te maken?

De link tussen alcohol en hooikoorts

Naast die tips is er een andere oplossing, die wel degelijk wetenschappelijk is onderbouwd: geen alcohol meer drinken. “Ongeveer de helft van de patiënten met luchtwegallergieën heeft een toename van de klachten wanneer ze alcohol drinken”, aldus Hellings. “Dat staat los van de allergische ontstekingsreactie, maar is een gevolg van de overgevoeligheid van de luchtwegen. Alcohol bindt zich aan stofjes in de luchtwegen en zo ontstaan de klachten.” De combinatie van alcohol en overgevoelige luchtwegen is dus zeker geen goede en verergert de klachten alleen maar. Weten we dat ook weer!

Lees ook: Last van hooikoorts, maar wil je wel bloemen in huis? Kies dan dit boeket

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Kelsey Chance