Dit is waarom je nooit langer dan een kwartier op de wc moet zitten

wc

Van de gevolgen word je namelijk niet blij

Het overkomt iedereen weleens: je neemt je telefoon mee naar het toilet en voor je het weet, zit je twintig minuten te scrollen. Hoewel het kan voelen als me-time, is lang op de wc zitten niet bepaald goed voor je. Het kan onder andere voor aambeien zorgen.

Onnodig persen

Volgens Gregory Thorkelson (psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie en voeding van de University of Pittsburg) hoort poepen geen lang proces te zijn. Hij zegt dat het beter is om je toilettijd te verkorten tot maximaal een kwartier. Ook zegt hij dat je alleen naar het toilet moet gaan als je echt aandrang voelt. Is die er niet, dan is de kans groot dat je onnodig gaat persen. Dat kan ervoor zorgen dat de aders aan de binnenkant van je anus opzwellen. Daarvoor gebruiken we doorgaans de term aambeien.

Aambeien: de verschillende oorzaken

Hoewel aambeien onschuldig zijn, kunnen ze je veel last bezorgen. Vooral bij mannen en vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar levert het vaak problemen op. Ze kunnen dus ontstaan als je tijdens het poepen gaat persen, omdat je daarmee te veel druk op de adertjes rondom je anus zet. Een andere oorzaak is chronisch hoesten, wat ook dat zorgt voor veel druk op je bloedvaten. Sta je te lang achter elkaar zonder te lopen, dan kan dat ook tot verhoogde druk in je aderen en dus tot aambeien leiden. Tot slot komen aambeien vaak voor bij zwangere vrouwen of vrouwen die net zijn bevallen, omdat bij hen de druk in de bloedvaten hoog ligt.

Verstopping

Naast de persproblemen kan een te lange toilettijd ervoor zorgen dat je niet meer in de ‘poepmodus’ zit. De samentrekkingen waardoor de ontlasting door je darmen beweegt, veroorzaken ook de aandrang. Als je vervolgens niet toiletteert omdat je bent afgeleid, trekt die ontlasting zich terug in je darm. Daardoor wordt het heel lastig om daadwerkelijk te kunnen poepen. “Je darmen trekken wat vocht uit je stoelgang, wat bij kan dragen aan constipatie. Hoe harder en droger je stoelgang, hoe moeilijker het wordt om het uit je lichaam te krijgen”, aldus Thorkelson.  Dat kan ook weer tot aambeien leiden, omdat de druk op de aders rondom je anus toeneemt wanneer je ontlasting zich in je darm ophoopt.

Lees ook: Dit is hoe vaak je je wc echt zou moeten schoonmaken

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, 99.films