‘Mijn vrouw slaat mij én zichzelf wanneer we ruzie hebben’

slaat

‘Ik maak me vooral zorgen om de toekomst. Hoe moet dat dan als we kinderen hebben?’

Sasha* en Tanja zijn al een paar jaar getrouwd. Tijdens ruzies weet Tanja zichzelf niet altijd onder controle te houden. Ze heeft Sasha al meerdere keren geslagen en slaat zichzelf telkens in haar gezicht. Sasha weet niet meer wat ze met de situatie aanmoet en vraagt lezers op Reddit om raad.

Ruzie loopt uit de hand

“Gisteren hadden Tanja en ik een lange discussie”, begint Sasha verhaal. “Ik zat op het bed, zij stond ernaast. Net toen ze langs me liep stond ik op, waardoor mijn schouder tegen haar gezicht aan kwam. Ik bood meteen mijn excuses aan, omdat het niet mijn bedoeling was om haar pijn te doen. Ze geloofde me niet en werd nog kwader dan ze al was. Een paar minuten later sloeg ze ineens keihard tegen mijn borst aan. Ik kromp ineen van de pijn. Tanja zei niks, maar begon zichzelf in het gezicht te slaan.”

Straf voor zichzelf

Sasha probeerde Tanja te helpen, maar ze bleef zichzelf slaan. “Ze zei dat het een straf voor haarzelf was omdat ze mij net had geslagen. Ik was verbaasd, ondanks dat het zeker niet de eerste keer was dat het gebeurde. Als Tanja vindt dat ze iets heeft gezegd wat niet kon, of als we te lang achter elkaar ruziemaken, begint ze zichzelf te slaan. Ik heb er een hekel aan als ze dat doet en dat weet ze. Het geeft me een heel onveilig gevoel en ik voel me altijd meteen schuldig. Dit heb ik al een paar keer bij haar aangekaart, maar ze geeft er geen gehoor aan.”

Drie gewelddadige relaties

Tanja heeft Sasha weleens verteld dat ze in het verleden in een gewelddadige relatie heeft gezeten, maar veel heeft ze er niet over losgelaten. “Ik heb haar er laatst weer eens naar gevraagd, omdat ik haar gedrag erg alarmerend vind”, schrijft Sasha. “Ze vertelde me ineens dat ze niet één keer, maar drie keer een relatie vol geweld heeft gehad. In elk van die relaties sloegen beide partners elkaar. Dat wist ik nog niet. Ik was eerder al bezorgd om haar gedrag, maar daarna al helemaal. Vooral omdat we het steeds vaker over kinderen hebben. Ik ben volledig tegen geweld, vooral bij de toekomstige kinderen.”

Verandering nodig

Sasha maakt zich dus druk om haar eigen veiligheid, die van Tanja en die van eventuele kinderen in de toekomst. “Ik word al nerveus als ik aan haar breakdowns denk, laat staan als er kinderen in beeld zouden zijn. Ik heb al meerdere keren bij Tanja aangekaart dat ze in therapie moet voor haar probleem, maar dat weigert ze. Wel heeft ze jaren geleden al medicijnen voorgeschreven gekregen om de klachten te verminderen. Kun je nagaan hoe erg het zonder die pillen zou zijn… Ik weet dat niemand perfect is, maar dit is mijns inziens wel echt iets waar aan gewerkt moet worden. Hoe kan ik dat op een subtiele manier weer in een gesprek verwerken?” Wat zou jij tegen Sasha zeggen?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam sunkissedbear1212.

Lees ook: ‘Hij ging vreemd en heeft een andere vrouw zwanger gemaakt’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Kinga Cichewicz