OMT adviseert uitbreiding van mondkapjesplicht: ook buiten en als je zit

mondkapjesplicht

Ook in drukke winkelstraten en bij sportevenementen

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft een aantal nieuwe adviezen aan het kabinet gegeven over het coronavirus. Hierin staan mondkapjes centraal. Het OMT adviseert namelijk om de mondkapjesplicht flink uit te breiden en vaker een medisch mondneusmasker te dragen. 

Vaker en op meer plekken

We dragen ze nu al in de supermarkt en het openbaar vervoer, maar als het aan het OMT ligt gaan we de mondkapjes veel vaker en op meer plekken dragen. Zo adviseren ze dat iedereen vanaf 13 jaar continu een mondmasker draagt, ook wanneer iemand zit, tenzij er gegeten of gedronken wordt. De mondkapjesplicht zal gelden in (publieke) binnenruimtes, zoals hogescholen en universiteiten, horecagelegenheden, binnen-evenementen, culturele instellingen, bedrijven en kantoorruimtes en sportinstellingen, behalve wanneer iemand sport. Het advies is om ze ook te dragen in drukke publieke buitenruimtes waar geen afstand gehouden kan worden. Denk aan winkelstraten, bij sportevenementen, tijdens demonstraties en op drukke markten.

Medische mondneusmaskers

Ook adviseert het Outbreak Management Team om uitsluitend gebruik te maken van medische mondneusmaskers van minimaal type 2. “Deze maskers bieden een iets betere bescherming tegen uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers en bieden de drager daarnaast ook meer bescherming tegen het oplopen van een infectie”, klinkt het in het advies.

Basisscholen

Verder is er een quarantaineadvies uitgebracht over basisscholen. Wanneer er minimaal drie kinderen besmet zijn, adviseert het OMT om de hele klas in quarantaine te laten gaan. Welke adviezen het gloednieuwe kabinet daadwerkelijk overneemt, zullen we deze week horen in een nieuwe persconferentie. We wachten het af!

Lees ook: Onderzoek: twee op de drie Nederlanders draagt te vaak zelfde mondkapje

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: Pexels