Dokter deelt 4 onverwachte gezondheidstips voor de zomer

gezondheidstips zomer

De zomer happy en gezond doorkomen doe je zo!

We genieten volop van het zomerse weer. Een zonnetje, een achtertuin, een goede dosis zonnebrand en een flesje water bij de hand: we weten prima hoe we voor onszelf moeten zorgen in de zomermaanden. Of toch niet? Dokter Karla Robinson deelt bij Well + Good nog eens 4 gezondheidstips om de zomer goed door te komen.

1. Lekker én gezond eten

Een lekkere picknick of barbecueën met de hele familie: we krijgen er geen genoeg van. Maar het is extra belangrijk om ’s zomers op te letten dat je eten goed blijft. Dokter Robinson deelt dat veel vergankelijke etenswaren in de zomer extra kwetsbaar zijn. Van rauw vlees tot groenten en van zuivel tot eieren: hitte en vochtigheid zijn de ideale combinatie voor bacteriën om zich te verspreiden.

Tip: houd een koelkast of koelbox bij de hand voor je snacks en kliekjes. Dat voorkomt een hoop ongemakken op het toilet achteraf.

2. Bloedneus

Sommige mensen hebben hier nooit last van, en bij anderen is het in de zomer een grote bloederige bedoening. Of het nu aan de droge, hete lucht ligt of aan de concentratie fijne stofjes: bloedneuzen komen vaak voor in de zomer. “Die veranderingen in je omgeving kunnen de slijmvliezen in je neus flink irriteren”, zegt dokter Robinson hierover.

Tip: met een simpele zoutoplossing als neusspray houd je je neuskanalen goed vochtig, en dat voorkomt bloedneuzen. Gaat het toch mis? Houd je hoofd dan niet achterover, maar ga juist licht rechtop zitten en houd je hoofd iets voorover. Zo voorkom je dat een grote hoeveelheid bloed in de luchtwegen of maag terechtkomt.

3. Zwemmerseczeem

Jeukende tenen in de zomer? Dan is het tijd om eens te checken of je geen zwemmerseczeem hebt. “Hitte en vochtigheid zorgen dat schimmels goed kunnen groeien, en dat kan leiden tot zwemmerseczeem”, legt Robinson uit.

Tip: voorkomen is beter dan genezen! Draag schoenen en sokken die ademend zijn en droog je voeten altijd goed af als je net hebt gedoucht of flink hebt gezweet. Heb je waterproof sandalen? Dan kan het ook geen kwaad om die dagelijks een wasbeurt te geven met water en wat milde zeep.

4. Ongemakken down there

Van je tenen naar het gebied tussen je benen: ook rond je geslachtsdelen kan de boel flink zweterig worden in de zomer. En tja: de boel even snel luchten is dan meestal geen optie. Hoge temperaturen, vochtigheid, en stoffen zoals die van je badpak of bikini kunnen tot een vaginale candida-infectie leiden. En dat is behoorlijk onprettig!

Tip: dokter Robinson raadt aan om strakke kleding te vermijden. Ook stoffen die hitte en vocht vasthouden, kun je ’s zomers beter in de kast laten hangen. “Kies voor losse, ademende stoffen die je koel houden.” En gaat het toch mis? Dan zijn er bij de drogist of huisarts genoeg middeltjes om je van het ongemak af te helpen.

Lees ook: Aha: dit is waarom je slechter tegen de hitte kan naarmate je ouder wordt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Well + Good | Beeld: Unsplash, Ben White