Aha: dit is waarom je slechter tegen de hitte kan naarmate je ouder wordt

hitte

Wist jij dit?

Nu het warme weer er aankomt, moeten we ons weer gereed gaan maken op puffen, zuchten en zweten. Voor sommige mensen is het warme weer namelijk flink afzien, helemaal naarmate je ouder wordt. Op hete dagen worden we daarom ook vaak gewaarschuwd om goed op elkaar te letten, met name op oudere mensen, omdat ze minder goed tegen de warmte kunnen. Hoe kan dat eigenlijk?

Nationaal hitteplan

Houd jij nou echt van de warmere temperaturen? Dan kun je je vast niet voorstellen dat de hitte voor sommigen niet snel genoeg voorbij kan zijn. Wanneer de temperatuur in Nederland vier dagen boven de 27 graden Celsius uitkomt, gaat het Nationaal hitteplan van kracht. Hierbij waarschuwt het RIVM iedereen die betrokken is bij de zorg voor kwetsbaren. De kwetsbaren lopen namelijk meer risico op gezondheidsklachten bij aanhoudend warm weer. Naarmate je ouder wordt, ben je nou eenmaal minder goed bestand tegen de warmte.

Reservecapaciteit

De ‘reservecapaciteit’ van onze organen speelt een grote rol voor het minder bestand zijn tegen de hitte. Deze reserve hebben we allemaal, maar naarmate we ouder worden neemt het simpelweg gewoon af. Geriater Susan Cox vertelt aan het Eindhovens Dagblad dat deze reserve bij kwetsbaren zo goed als op is. Doordat deze mensen al kwetsbaar zijn, kunnen ze sneller oververhit raken en overlijden.

Hitte

Een andere reden waarom je slechter tegen de hitte kunt als je ouder wordt, is dat je de hitte minder goed kan kwijtraken. Oudere mensen hebben namelijk minder zweetklieren, waardoor ze minder transpireren. Daarnaast functioneren de nieren ook minder goed. Wat hierbij niet helpt, is dat veel ouderen te maken krijgen met obstipatie waar ze laxeermiddel voor gebruiken. Hiervan kunnen ze uitdrogen. Vaak gebruiken ouderen laxeermiddelen voor obstipatie. “Dan wordt de ontlasting te dun, en gaat er meer vocht uit, dus ook zij moeten goed vocht innemen”, vertelt Cox.

Aandoeningen

Ouderen hebben vaker aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte, maag- en darmaandoeningen en nierziekten. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor de hogere temperaturen. Hitte kan ook zorgen voor klachten als vermoeidheid, duizeligheid en huidproblemen, maar in ernstigere gevallen kunnen oudere mensen ook uitdrogen, flauwvallen of misselijk worden. Om te zorgen voor afkoeling, moet je dus voldoende drinken en de schaduw opzoeken.

Lees ook: Kun je niet slapen door de hitte? Een kruik kan de oplossing zijn

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels