Feit of fabel: teveel slapen is net zo ongezond als te weinig slapen

slaap

Een slaapdeskundige geeft duidelijkheid

Iedereen weet dat slaap belangrijk is. Slapen we te weinig, dan presteren we minder goed, zitten we gapend achter ons bureau én – ja, toegegeven – zijn we een stuk minder te genieten. Maar te veel slapen is ook weer niet goed. Is het eigenlijk ongezonder om te weinig of te veel te slapen?

Te weinig slaap

Voor volwassenen is 7 uur tot 9 uur per nacht de dagelijks aanbevolen hoeveelheid slaap. Red je dat structureel niet, dan kan dat zowel fysieke als mentale gevolgen hebben. Op de korte termijn kun je bijvoorbeeld last krijgen van concentratieproblemen of een slecht humeur, maar op de lange termijn kan slaaptekort zelfs resulteren in onder andere obesitas, stofwisselingsproblemen en maag- en darmklachten.

Te veel slaap

Toch is het ook niet goed om structureel langer dan 9 uur per nacht in bed te liggen. De reden is eigenlijk heel simpel: wanneer je bijvoorbeeld 3 uur meer slaapt, betekent dat ook 3 uur minder inspanning per dag. Met als gevolg een hoger risico op een verlaagde hersenactiviteit, terugval van spierfuncties, een verminderde bloedsomloop, hoofdpijn, gewichtstoename en een verslechterde algehele conditie. En je zou het misschien niet denken, maar net als bij te weinig slaap is de kans ook bij veel slaap groter dat je overdag minder energiek bent. Onderzoek wijst zelfs uit dat te veel slapen – ja, ook inclusief die ‘onschuldige’ middagdutjes – het risico op hartproblemen vergroot.

Verschil in aandacht

Het is dus duidelijk dat zowel een tekort als een overschot aan slaap niet echt bevordelijk is voor je gezondheid. Maar wat is nu daadwerkelijk ongezonder? Nou, het verschil zit ‘m volgens slaapdeskundige Mark Schadenberg vooral in de aandacht die beide problemen krijgen. “We focussen ons door de hectische maatschappij inderdaad op te weinig slaap. Maar steeds meer onderzoek brengt aan het licht dat te lang slapen schadelijk is.” Structureel te veel of te weinig slaap: het is volgens de deskundige in beide gevallen een goed idee om even bij de dokter aan te kloppen.

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Lees ook: First Dates komt weer met een Valentijnsspecial en deze BN’ers doen mee

Bron: MAX Vandaag, Tips en Weetjes | Beeld: Pexels