Last van haaruitval? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken

haaruitval oorzaken

Dit kan de reden zijn van je dunnere bos haar

Gemiddeld verlies je zo’n vijftig tot honderdtwintig haren per dag. Niets om je zorgen over te maken. Toch komt het soms voor dat je meer haren verliest dan dat. Wanneer die haren niet terug groeien, krijg je last van dun haar of zelfs dunne plekken. Dit zijn vijf mogelijke oorzaken van je haaruitval.

Tijdelijke haaruitval

Soms zit je letterlijk en figuurlijk met je handen in je haar over je dunner wordende lokken. Hoewel er ook permanente vormen van haarverlies zijn, komen deze niet vaak voor. Vaak is haaruitval maar tijdelijk. Hieronder vind je de vijf meest voorkomende oorzaken van je dunnere haar.

Seizoen

In de herfst en winter lijk je soms net zoveel haren te verliezen als bladeren die van de bomen vallen. Geen paniek, dit is heel normaal. In de herfst en winter zijn de dagen korter en schijnt de zon minder. En juist die zon is belangrijk voor je haar. In je hersenen bevindt zich namelijk de pijnappelklier. Deze is verantwoordelijk voor het afscheiden van melatonine en het beïnvloeden van de haargroei. De pijnappelklier functioneert beter bij (zon)licht. Dus hoe korter de dagen en hoe minder zon, hoe minder haargroei. In de herfst- en wintermaanden verlies je dus niet altijd per se meer haar, maar er groeit gewoon minder nieuwe haren terug. Dit is wat je kunt doen om dit verlies te compenseren.

Benieuwd naar de andere mogelijke redenen van haaruitval? Je vindt ze op de volgende pagina.

Pagina 1/2