Even geduld! Dit is waarom je meubels zo’n lange levertijd hebben

meubels levertijd

Vaak moet je zes tot acht weken wachten totdat de nieuwe aanwinst eindelijk in je kamer staat

Er is geen teleurstelling zo groot als wanneer je éíndelijk een bank hebt uitgekozen, maar dan te horen krijgt dat je nog twee maanden moet wachten tot ‘ie in je kamer staat. Heel vervelend, maar er zit een reden achter. Dit is waarom de levertijd van meubels vaak zo lang is. 

Lange levertijd

Je kunt natuurlijk de IKEA binnenlopen en direct een bank of een tafel uitzoeken. De kans is groot dat je je uitgekozen meubels dezelfde dag nog in je kamer kan uitstallen. Wanneer je je meubels echter bij een speciaalzaak uitkiest, moet je vaak wat meer geduld hebben. Levertijden van twee maanden zijn niet ongekend. Maar hoe komt dat nou? Waarom kun je je meubels bij de IKEA direct meenemen en moet je bij veel andere zaken zo lang wachten?

Voorraad

Dat heeft in de eerste plaats te maken met de voorraad van een winkel. In speciaalzaken zijn vaak erg veel verschillende uitvoeringen mogelijk. Je hebt de keuze uit verschillende soorten stoffen en leer, met elk weer een ander kleurtje. De een wil een driezits fluwelen bank met bruine pootjes, de ander juist een tweezits leren bank met zwarte pootjes. Voor meubelzaken is het daarom lastig om alle verschillende combinaties en uitvoeringen op voorraad te hebben.

Lang proces

Maar na een bestelling kan zo’n bank toch prima na twee weken in mijn woonkamer staan, hoor ik je denken. Heel soms is dat ook het geval, maar vaak duurt dat proces langer. De winkelier moet jouw gekozen bankstel eerst bij de fabrikant bestellen. Hiermee ben je vaak alweer een paar dagen verder. Vervolgens moet de fabrikant de opdracht weer bevestigen aan de winkelier, waar ook weer de nodige tijd overheen gaat. De fabrikanten zijn namelijk ook weer afhankelijk van anderen voor het aanleveren van het materiaal. Tevens gaan zij vaak pas aan de slag wanneer er meerdere bestellingen voor eenzelfde soort bank binnen zijn gekomen. Anders is de productie voor de fabriek niet rendabel.

Transport

Het is dus niet gek als dat proces al zo’n vier weken duurt. En dan staat je bank alleen nog maar klaar in de fabriek. Het duurt nog wat langer voordat ‘ie eindelijk in jouw kamer staat. De kans is groot dat jouw bankstel in een buitenlandse fabriek is gemaakt. Een vrachtwagen of container gaat natuurlijk niet richting Nederland met maar één bank erin. Het is pas rendabel wanneer er meerdere meubels getransporteerd kunnen worden. Kortom: het blijft een kwestie van geduld. Maar dan heb je ook wat!

Lees ook: Zo vind je de perfecte gordijnen voor jouw interieur

Bron: Algemeen Dagblad | Beeld: Unsplash