Heb je ineens schilferige vlekjes op je huid? Dit kan het betekenen

vlekjes

Vooral in de warmere maanden komt deze aandoening voor

Het kan gebeuren dat je in de zomerperiode ineens allerlei schilferige vlekjes op je huid ziet. De kans is groot dat je dan last hebt van zomergist, een huidaandoening die vooral in de warmere maanden voorkomt. Hoewel zomergist niet ernstig of besmettelijk is, kan het erg vervelend zijn. Wij vertellen je meer over de aandoening en wat je ertegen kunt doen.

Te veel of te weinig pigment

We hebben allemaal schimmels en gisten op onze huid. Daar merken we meestal niets van, maar bij zomergist dus wel. De gist veroorzaakt dan een ontsteking op de buitenste huidlaag. Dat heeft tot gevolg dat de huid op sommige plekken te veel pigment aanmaakt en op andere plekken juist te weinig. Op die plekken ontstaan dan vlekjes, waaraan je zomergist kunt herkennen. Meestal zijn de eerste vlekjes te zien op je rug, hals en borst. Daarna kunnen ze zich uitbreiden naar je armen, benen en gezicht. Een vlek is meestal niet zo groot, maar het kan wel gebeuren dat er veel vlekken bij elkaar komen te zitten.

Natte of vette huid

Zomergist dankt haar naam aan het feit dat de aandoening vaak in de zomer ontstaat. Gist kan namelijk makkelijker ontstekingen veroorzaken als je huid nat of vet is. In de zomer zijn we allemaal druk in de weer met zonnebrandcrème, zweten we meer en zwemmen we vaker. Bij mensen met een lichte huidskleur is zomergist te herkennen aan roodbruine of lichtbruine vlekken die een lichte schilfering hebben. Bij mensen met een donkere huid zijn de vlekken die door zomergist ontstaan juist lichter dan de rest van hun huid.

Behandelen en voorkomen

In de meeste gevallen hoeft zomergist niet behandeld te worden en gaat het vanzelf over. Merk je dat je veel jeuk hebt bij de vlekjes? Dan kun je altijd even langsgaan bij je huisarts, die je een speciale crème kan voorschrijven. Die crème zorgt ervoor dat er geen vlekjes meer bijkomen en de gist doodgaat. Daarna zul je merken dat de jeuk en schilfers verdwijnen. Wel zul je waarschijnlijk nog een tijd verkleuring op je huid kunnen zien. Helaas kan het ook gebeuren dat zomergist na een tijdje terugkomt. Om dit risico te verkleinen, is het verstandig om je huid zo droog mogelijk te houden.

Lees ook: Ga je op vakantie? Zo red je je huid tijdens een vliegreis

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Angélica Echeverry