Zo herken je een hartinfarct bij vrouwen: dit zijn de 6 symptomen

hartinfarct bij vrouwen
Dit zijn de 6 symptomen van een hartinfarct bij vrouwen

Vaak worden hart- en vaatziekten gezien als iets ‘mannelijks’ gezien, terwijl er juist meer vrouwen aan overlijden dan mannen. Dit komt omdat de symptomen bij vrouwen veel vager zijn dan bij mannen. Ook worden de symptomen van een hartinfarct bij vrouwen vaak wordt verward met symptomen van de overgang.

Het is van levensbelang om deze symptomen te herkennen.

Hartinfarct

Een hartinfarct is bij mannen vaak gemakkelijker te herkennen, namelijk bij steken in de borst en in de bovenarm. Vrouwen krijgen deze symptomen niet, maar hebben juist last van veel vagere klachten. Hierdoor worden de klachten door huisartsen vaak aangezien voor symptomen van stress of de overgang. Bij mannen komt een hartinfarct door de pompkracht van het hart: deze is dan niet krachtig genoeg. Bij vrouwen komt het meestal omdat het hart niet meer goed kan ontspannen, waardoor deze niet genoeg bloed rondpompt en verstijft.

Symptomen

Een hartinfarct bij vrouwen is is vaak de vorm ‘diastolisch hartfalen’, waarbij dus het hart verstijft en niet goed ontspant. Mannen kunnen deze vorm van hartfalen ook hebben, maar het komt vaker bij vrouwen voor. Dit zijn de klachten die erbij optreden:

  • Kortademigheid
  • (Extreme) vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Onrustig gevoel, angstgevoelens, snelle ademhaling
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Pijn in bovenbuik, rug, nek of kaak

Stil

Diastolische hartfalen treden niet spontaan op. Het is niet alsof je hart ineens stilstaat, het verstijft langzamerhand. In het voorstadium treden de eerste vage klachten op, maar deze vage klachten worden vaak afgeschreven als stress of de overgang. Je kunt zelfs een hartinfarct hebben zonder het door te hebben. Je komt dan niet meteen te overlijden, maar dit brengt wel schade aan aan je hart. Dit betekent dat je bij de volgende misschien wel zou kunnen sterven.

Risico

Wanneer lopen vrouwen het risico op een hartinfarct? Roken, overgewicht en een hoge bloeddruk verhogen de kans op een hartinfarct enorm. Ook vrouwen die voor hun veertigste in de overgang komen hebben meer kans op een hartinfarct dan vrouwen die pas rond hun vijftigste in de overgang komen. Jaarlijks overlijden z’n 20.000 vrouwen aan de gevolgen van een hartinfarct, juist omdat de symptomen niet herkend worden.

Steun het vrouwenhart

Omdat hartfalen bij vrouwen niet vaak herkend wordt is er en stichting opgezet die werkt aan een nieuwe bloedtest om een hartinfarct eerder op te sporen en te behandelen. Je kunt op de www.steunhetvrouwenhart.nl kijken en een donatie doen.

Lees ook: Heb je veel moedervlekken? Dan hebben we goed nieuws voor je!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels