Het is écht waar: vrouwen kunnen slechter tegen alcohol

alcohol

Het heeft positieve en negatieve kanten

Dry January is voorbij waardoor het logisch is dat je verlangt naar een heerlijke glas wijn. Maar pas op! Volgens verschillende wetenschappers kunnen vrouwen namelijk minder goed tegen alcohol dan mannen. Enne, na de overgang is dat nog een tikkeltje erger.

Vrouwen zijn kleiner

Volgens huisarts Rutger Verhoeff is de oorzaak dat vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen dan mannen gewoonweg omdat ze kleiner zijn dan mannen. Daarnaast hebben vrouwen ook minder lichaamsvocht en meer vetmassa. Alcohol werkt goed op vetcellen, waardoor de kans groot is dat vrouwen de drank sneller voelen dan mannen. En omdat vrouwen na de overgang nóg minder lichaamsvocht hebben, kan dat na de overgang een tikkeltje erger worden.

Capaciteit

Maar niet alleen dat is de reden dat vrouwen minder goed tegen drank kunnen dan mannen. Ook hebben vrouwen minder capaciteit om alcohol af te breken, zo laat Verhoeff weten. “Alcohol wordt afgebroken door het enzym alcoholdehydrogenase, dat voornamelijk in je maag zit. Vrouwen hebben minder van dit enzym.”

Kater

Of we het erg vinden dat vrouwen sneller voelen dat ze een drankje op hebben? Misschien niet zozeer. Want als vrouw ervaar je dus wel sneller de leuke effecten van alcohol. En ja, iets minder fijn is natuurlijk de kater de dag erna. Deze ga je waarschijnlijk ook sneller dan een man. Maar dat moeten we er maar voor over hebben, toch?

Lees ook: Deze 14 dingen wijzen op een ongezonde relatie

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: iStock