Vaak hoofdpijn? De oorzaak kan in onverwachte hoek zitten

oorzaak

De oorzaak is simpel weg te nemen

Hoofdpijn is een veelal onschuldige en tamelijk vervelende aandoening. Wist je dat hoofdpijn een van de meest veelgehoorde klachten bij de huisarts is? De oorzaak van de hoofdpijn is vaak moeilijk te achterhalen en kan in een onverwachte hoek zitten. 

En wees gerust; hoofdpijn wordt maar zeer zelden door een hersentumor veroorzaakt -we weten heus wel dat je hebt gegoogeld-.

Oorzaken
Wat echter wel de oorzaak van je hoofdpijn kan zijn is moeilijk vast te stellen. Grofweg worden er meestal vier verschillende vormen van hoofdpijn onderscheiden: spanningshoofdpijn, migraine, medicatie-afhankelijke hoofdpijn en clusterhoofdpijn. Interessant in dit rijtje is de medicatie-afhankelijke hoofdpijn: de pijn die wordt veroorzaakt of zelfs in stand wordt gehouden door medicijngebruik. En dan moet je niet alleen denken aan zware medicatie; ook de onschuldige paracetamol kan jouw pijn uitlokken.

Medicatie
Gebruik je regelmatig pijnstillers tegen je hoofdpijn, en dan met name paracetamol, dan kan dit de pijn veroorzaken. Deze medicijnafhankelijke hoofdpijn kan al ontstaan wanneer gedurende een langere tijd meer dan vijftien dagen per maand één pijnstiller wordt ingenomen. De pijnstiller wordt genomen voor de hoofdpijn, vervolgens veroorzaakt de afhankelijkheid de pijn waarna er weer medicatie wordt ingenomen. Een vicieuze cirkel dus. De oplossing voor dit probleem is zowel vervelend als doeltreffend: cold turkey stoppen met het innemen van medicatie. Waarschijnlijk zullen de klachten in eerste instantie verergeren, waarna ze langzamerhand wegebben.

Lees ook: 4 onverwachte klachten waarvoor je beter bij de fysiotherapeut kunt zijn

Dit bericht bewaren? Pin ze dan op Pinterest
Bron: Margriet | Beeld: Pixabay