Met kramp lekker thuis: in deze landen geldt het menstruatieverlof!

menstruatieverlof

Wij pakken onze koffers alvast in

Hoofdpijn, kramp, misselijkheid of zelfs diarree: menstrueren is geen pretje, maar vaak gaan we als vrouwen toch gewoon door met onze dagelijks bezigheden wanneer we ongesteld zijn. Een lading ibuprofen mee, tampons of maandverband voor een week en gaan. Soms is het echter gewoonweg niet te doen en zou je beter een dagje thuis kunnen blijven. In een aantal landen kan dat met het zogenoemde menstruatieverlof! 

Fijn om tijdens je menstruatie op de bank te kunnen kruipen met een kruik en een kop thee. In deze landen kan dat! Zo zijn er in Japan, Zuid-Korea, India, China, Indonesië en sinds vorig jaar in Spanje, wetten die het mogelijk maken om zo’n menstruatieverlof te nemen. En nee, dat kan niet ‘zomaar’ alleen omdat je ongesteld bent.

Briefje van de dokter

In China is het niet in het hele land feest, maar alleen in bepaalde provincies geldt de regeling. Ook moet je daar een briefje van de dokter kunnen laten zien aan je werkgever als je zo’n verlof aanvraagt. In Indonesië mogen vrouwen twee vrije dagen per maand opnemen. Ook hier kan dat niet ‘zomaar’: je moet dan wel een uitgebreid medisch onderzoek ondergaan. Dat maakt het voor veel mensen toch een stuk onaantrekkelijker.

Eén procent

In Japan geldt de wet al sinds 1947! Meteen na de invoering ervan, maakten mensen er gretig gebruik van, maar onderzoekers zien dat in de loop van de jaren steeds minder vrouwen vrij nemen als ze menstrueren. Zo bleef in 2017 nog niet eens een procent van de vrouwen thuis tijdens de menstruatie.

Dat is niet gek als je bedenkt dat bedrijven in deze landen niet verplicht zijn om hun werknemers te betalen tijdens hun verlof. Ja, dan zouden wij het ook wel weten. Veel vrouwen kunnen het zich niet veroorloven om dan een weekje met een kruik op de bank te gaan liggen. Ook houden bedrijven de informatie soms achter, zodat werknemers niet eens van het verlof weten. Ook ligt er nog steeds een heel groot taboe op menstruatie in Aziatische landen. Om je baas te vertellen dat je een dagje thuisblijft, omdat je ongesteld bent, doe je dan niet zo snel.

Ziek is ziek

Al met al is het dus nog niet zo gemakkelijk om verlof op te nemen wanneer je menstrueert. Laten we voorop stellen dat als je klachten hebt door je menstruatie en je daardoor hinder ervaart in je werkzaamheden, je je in Nederland ook gerust ziek mag melden. Of je nou met griep op de bank ligt of hevige buikkrampen, ziek is ziek.

Lees ook: Op deze vier manieren kun je zelf je menstruatie opwekken

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: Pexels