Dit zijn de kenmerken van ADHD bij volwassenen

ADHD volwassenen

Deze tien symptomen komen het vaakst voor

Vaak genoeg hoor je over ADHD bij kinderen. Kinderen die constant aan het wiebelen zijn, niet rustig kunnen spelen en snel afgeleid zijn vallen snel op. Vaak wordt de diagnose dan ook al op jonge leeftijd gesteld. Toch zijn er ook nog volwassenen die ADHD hebben, maar dit niet doorhebben. Wij zetten de kenmerken van ADHD bij volwassenen op een rijtje. 

1. Je raakt afgeleid door je eigen gedachten

Het is normaal voor mensen met ADHD om delen van tv-programma’s, gesprekken of vergaderingen te missen. Dat jurkje in Gossip Girl doet je denken aan het jurkje dat je laatst op de website van de H&M had gezien. En o ja, daardoor herinner je je dat je nog een bestelling moet ophalen bij het PostNL-punt. Voor je het weet ben je zo ver afgedwaald, dat je geen idee hebt wat je baas precies heeft gezegd of wat nou de clou was in die spannende serie.

2. Je raakt afgeleid door je omgeving

Niet alleen je eigen gedachten, maar ook je omgeving kan je afleiden. Zo ben je tijdens een wandeling niet op de route aan het letten, maar kijk je constant naar bijzondere honden, voorbijgangers, dat grappige hoedje van die vrouw en ga zo maar door.

3. Je kunt niet goed stilzitten

Stilzitten, dat is niets voor jou. Tijdens meetings ben jij met je voet aan het bewegen, met je handen aan het friemelen en met een pen aan het tikken.

4. Je bent op zoek naar orale impulsen

Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar het houdt in dat je constant bijvoorbeeld kauwgom wil kauwen, koffie wil drinken of op pennen of rietjes aan het kauwen bent om je kalm te voelen.

5. Je hebt een korte aandachtsspanne

Een van de bekendste kenmerken van ADHD is het hebben van een korte aandachtsspanne. Als het onderwerp niet interessant genoeg is, kun jij je al gauw niet meer concentreren. Voor je het weet zit je met je gedachten bij je kat of bij de gekke bril van je collega. Je kunt er niets aan doen.

6. Je bent erg chaotisch

Om de haverklap raak jij je sleutels, mobiele telefoon en belangrijke pasjes kwijt. Orde is niet een begrip dat in jouw woordenboek staat.

7. Je vindt het moeilijk om voor jezelf én voor anderen te zorgen

Je eigen leven op de rails houden vind je al lastig genoeg, maar om ook nog eens voor een gezin te zorgen? Dat kost jou flink wat moeite. Al die zwemlessen, scoutingbijeenkomsten, turnlessen en tenniswedstrijden, je kunt ze amper bijhouden.

8. Tijdmanagement vind je moeilijk

Je vindt het moeilijk om in te schatten hoe lang je ergens voor nodig hebt. Zo kom je vaak te laat, omdat je niet doorhad hoe lang je nodig had om je klaar te maken, te eten en ernaartoe te fietsen of te rijden.

9. Je hebt last van angstaanvallen

Je vindt het lastig dat anderen van jou afhankelijk zijn en dat de ogen op jou gericht zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je snel angstig bent. Je wilt bijvoorbeeld niet de laatste ouder zijn die zijn kind van school haalt, te laat komen op een verjaardagsfeestje of te laat komen voor een vergadering omdat je je telefoon vergeten was.

10. Je vindt het moeilijk om te beginnen met je taken (en ze af te ronden)

Uitstelgedrag is iets waar wij allemaal bekend mee zijn. Toch hebben volwassenen met ADHD hier vaak nóg meer last van. Niet alleen stel je je taken uit, wanneer je begint aan een taak, begin je vaak aan meerdere tegelijk. Hierdoor wordt het allemaal te veel en te chaotisch, waardoor de verschillende taken vaak niet af worden gemaakt. Misschien begin je eerst met het inladen van de vaatwasser, bedenkt je dan dat je de was nog in de droger moet doen en dat je ook nog het huis zou stofzuigen. Voor je het weet staat het aanrecht nog vol met borden, ben je vergeten de droger aan te zetten en staat de stofzuiger middenin de kamer.

Vermoed je nou dat jij ADHD hebt? Dan is het zeker aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Niet alleen is het fijn om te weten waar dat chaotische en onrustige gedrag vandaan komt, ook bestaan er genoeg behandelmethoden.

Lees ook: Het COVID-vaccin en vruchtbaarheid: dit zeggen drie artsen erover

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash, Bruce Mars