Het COVID-vaccin en vruchtbaarheid: dit zeggen drie artsen erover

vaccin vruchtbaarheid

De medische experts leggen uit welke informatie nu bekend is

Voor veel mensen betekent het coronavaccin eindelijk een sprankje hoop in de pandemie. Toch haalt niet iedereen opgelucht adem nu de prik er is. Zo gaat er ook heel wisselende informatie rond over de invloed van het vaccin op vruchtbaarheid. Drie deskundigen bespreken hoe dat precies zit.

Geruchten op social media

Volgens Marie Claire moeten we vooral niet vergeten dat er op social media een hoop informatie gedeeld wordt die nooit is gecontroleerd. Hoewel een schokkend gerucht over het vaccin binnen mum van tijd onder duizenden mensen verspreid is, zijn er maar weinig socialmediagebruikers die alle claims vervolgens grondig controleren op juistheid. Marie Claire zocht daarom met behulp van drie artsen uit hoe het nu eigenlijk zit met het coronavaccin en vruchtbaarheid.

Wetenschappelijk statement

In een statement van het Britse Koninklijke College van Verloskundigen en Gynaecologen (RCOG) doet dokter Edward Morris de volgende uitspraak: “We willen vrouwen geruststellen dat er geen bewijs is dat COVID-19-vaccins invloed hebben op de vruchtbaarheid. De claims dat de vaccins hier wel een invloed op hebben, worden niet ondersteund door gegevens.” Natuurlijk is er nog maar een relatief kleine groep vrouwen gevaccineerd, maar tot nu toe zijn daarbij geen problemen met de vruchtbaarheid aangetroffen. “Er is geen biologisch verklaarbaar proces waardoor de vaccins invloed zouden hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen”, aldus dr. Morris.

Bewijs of niet?

Gezien de samenstelling van het vaccin zou het dus niet logisch zijn als het middel problemen geeft bij de vruchtbaarheid. “Er is op dit moment geen bewijs dat vrouwen die het vaccin al hebben gekregen nu vruchtbaarheidsproblemen hebben”, laat huisarts Sayyada Mawji weten. Collega-arts Alka Patel wijst echter uit dat er ook nog geen waterdicht bewijs is dat het vaccin geen invloed heeft op vruchtbaarheid. Er is tijdens de testperiode immers vooral gekeken naar hoe het vaccin snel ingezet kan worden. Tijdens die eerste onderzoeken hebben bijvoorbeeld geen zwangere vrouwen meegedaan. “Het is begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken, want er is op dit moment veel nieuwe informatie, en er gaan een hoop geruchten en valse informatie rond op het internet”, vertelt dokter Patel. “Het is dan onmogelijk om te weten wie het juiste antwoord heeft.”

Zwangerschap tijdens de testperiode

“Tijdens de testperiode van het vaccin zijn 23 proefpersonen zwanger geraakt”, weet dokter Patel. “Daarvan hadden twaalf vrouwen het vaccin, en elf vrouwen een placebo gekregen.” De arts geeft toe dat het maar om een klein aantal gaat, maar dat er dus vooralsnog geen verschil in vruchtbaarheid blijkt te zijn.

Wat als je nu zwanger bent? Dan adviseert het RIVM om nog even te wachten met het halen van de prik: “Je hoeft je geen zorgen te maken, er zijn geen aanwijzingen dat de vaccinatie gevolgen heeft voor de zwangerschap. Maar omdat er nog weinig over bekend is, raden we op dit moment voor de zekerheid af om tijdens de zwangerschap te vaccineren”, is te lezen op hun website. “Heb je gezondheidsproblemen waardoor je een hogere kans hebt om ernstig ziek te worden van corona? Dan zijn de voordelen van vaccineren tijdens de zwangerschap misschien groter dan de (theoretische) nadelen. Overleg met je arts of vaccinatie tijdens de zwangerschap toch beter is.”

Zorgen over het vaccin

Maak je je zorgen over het coronavaccin of heb je vragen? Praat hier dan over met je huisarts of behandeld arts. Zij zijn ook goed bekend met je medische geschiedenis en kunnen je helpen om een afweging te maken. Vind je informatie op het internet, ga dan bij jezelf na of het een betrouwbare bron is.

Lees ook: Wanneer ben jij aan de beurt voor een prik? Dít is het vaccinatieplan

Bron: Marie Claire, RIVM | Beeld: Pexels