Koffie drinken tijdens je zwangerschap. Is het gevaarlijk?

koffie zwangerschap

Wij leggen het uit!

Het is geen nieuws dat je tijdens je zwangerschap veel dingen niet mag eten. Nu lijkt het tegenwoordig alsof er steeds meer producten aan dat ‘verboden’-lijstje worden toegevoegd. Dat maakt het allemaal best ingewikkeld. Want koffie, mag dat nou wel of niet? De meningen hierover zijn verdeeld. Onhandig, want als echte koffielover hoor je graag of je dat kopje in de ochtend beter kunt laten staan of niet. 

Is het wel of niet gevaarlijk?

Cafeïne

Koffie drinken we omdat het lekker is, je gezellig ‘een bakkie doet’ met een vriendin of omdat je wat cafeïne nodig hebt. De cafeïne in je bakje koffie zorgt ervoor dat je bloeddruk en hartslag verhogen. Bij een gezonde vrouw is dit geen probleem, maar voor een zwangere vrouw kan dit risicovoller zijn.

Zwanger

Als volwassene breekt je lichaam de cafeïne heel snel af. Een ongeboren kindje kan dit nog niet. Dit betekent dat wanneer je als zwangere vrouw een kopje koffie drinkt, je zelf al snel niets meer van de cafeïne voelt, maar je baby nog wel voor een langere tijd. De koffie die je drinkt, bereikt de baby namelijk via de placenta.

Ontwikkeling

Door de cafeïne verhoogt zowel je eigen bloeddruk als die van je baby. Dit kan van invloed zijn op de ontwikkeling van je ongeboren kindje. Zo is er kans op een laag geboortegewicht, of het kan ervoor zorgen dat je baby te vroeg geboren wordt. Dit blijkt uit het onderzoek van Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 

Wat nu?

Ben je een échte koffieliefhebber en zie je dit als een hele grote teleurstelling? Wees niet bang. Er zijn namelijk genoeg alternatieven. Zo drink je tegenwoordig gemakkelijk een cafeïnevrije kop koffie, waar je ook komt. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een matige hoeveelheid cafeïne nog steeds veilig is.Wissel het dus gerust een beetje af. Wie weet kom je zo ook direct van je cafeïneverslaving af.

Lees ook: Zwanger? Doe deze oefening van 5 minuten voor een hechtere band

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash