Koud douchen? Wij geven je 5 hele goede gezondheidsredenen

koud douchen

Durf jij het aan?

We snappen dat het niet heel aantrekkelijk klinkt, maar toch is een koude douche heel erg goed voor je. Er zijn namelijk een heel aantal goede gezondheidsredenen om je warme bedje te verruilen voor een paar ijskoude stralen water. Koud douchen? Je kunt het!

1. Het is heel goed voor je bloedcirculatie

Het is wetenschappelijk bewezen dat het afwisselen tussen warm en koud water je bloedcirculatie kan verbeteren. Dit is waanzinnig belangrijk voor je gezondheid, omdat je bloed al je belangrijke voedingsstoffen naar je cellen transporteert. Ook brengt het zuurstof naar je organen en voert het afvalstoffen af.

2. Je krijgt er een mooie huid en glanzend haar van

Warm water kan je haar en huid nog wel eens flink uitdrogen, waardoor het doffer wordt dan je eigenlijk zou willen. Koud water daarentegen sluit juist de poriën, waardoor je huid niet uitdroogt. Ook kan er dan minder vuil in je huid komen en heb je dus minder kans op puistjes. Bovendien: als je na het haren wassen je haar afspoelt met koud water sluiten de schubben van je haar, waardoor het minder pluist wanneer het opdroogt.

3. Het geeft je energie

Ja, die had je waarschijnlijk wel aan zien komen. Het koude water geeft je een shot frisheid waardoor je in één keer helemaal wakker bent. Dat is niet het enige, want door de kou krijg je ook nog eens een shot adrenaline door je lichaam. Dat zorgt ervoor dat er meer bloed naar je hersenen stroomt en je je een stuk alerter voelt. Je hebt dus helemaal geen koffie meer nodig!

4. Je verbrandt vet

Het is een ingewikkeld verhaal: je hebt wit en bruin vet. Wit vet is het soort vet dat je kwijt wilt raken als je gaat afvallen en dat ontstaan is door een overschot aan calorieën. Bruin vet is gezond en houdt je lichaam warm. Op het moment dat je lichaam aan koude temperaturen wordt blootgesteld, wordt je bruine vet geactiveerd om je warm te houden. Daardoor verbrand je calorieën, aldus onderzoekers van het Garvan Institute of Medical Research in Sydney.

5. Je wordt er hard van

Tja, je hebt wel lef nodig om elke dag die douche wat kouder te zetten. Die zelfdiscipline maakt je hard en dat is goed.

Tip: ga niet in één keer onder een ijskoude douche staan, maar douche normaal en eindig de laatste twee minuutjes met koud water (zo’n 15 graden). Laat je lichaam wennen, luister naar je lichaam en als het goed voelt, verleng die minuutjes dan geleidelijk. Succes!

Lees ook: Feit of fabel: hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen?

Bron: Happy in Shape, Health | Beeld: Unsplash