Dit is waarom je elke avond in een koude slaapkamer moet slapen

slaapkamer

Het is veel beter voor je gezondheid en je slaapkwaliteit

Opstaan is al een terging, helemaal wanneer je slaapkamer ook nog eens fris is. Op zo’n moment wil je gewoon liever onder die warme deken blijven liggen. Toch kent een koude slaapkamer niet alleen maar nadelen, sterker nog: het heeft erg veel voordelen! 

Zet het raam voor het slapengaan maar even open!

Frisse lucht

Het is niet de bedoeling dat je een uiltje knapt in een kamer die wat wegheeft van de binnenkant van een koelkast, maar een kamer met een frisse temperatuur is perfect. Waarom precies? We geven je vier redenen:

Je slaapt beter. Je lichaamstemperatuur kent een cyclus van 24 uur. Je temperatuur is het hoogst in de middag en begint te dalen wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Tijdens je slaap zal je lichaam vervolgens de laagste temperatuur bereiken. Als je in een koude kamer ligt, zal je lichaam eerder wennen aan de natuurlijke cyclus van het kouder worden, daarom val je eerder in slaap in een koude kamer. Daarnaast wordt je lichaam niet verstoord door de warmte, waardoor je ook weer beter slaapt.

Je ziet er jeugdiger uit. Een leuke aanvulling op je nachtcrème: slapen in een koude slaapkamer zorgt ervoor dat je er jeugdiger uitziet. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Dit stofje is je beste vriend wat het ouder worden tegengaan betreft, melatonine zorgt er namelijk voor dat het effect van verouderen wordt vertraagd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.

Gewichtverlies. Als het fris is in je kamer, maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit is een bepaald stresshormoon dat je lichaam helpt met het aanmaken van bruin vet. Vet klinkt natuurlijk niet heel positief, maar dit vet helpt je met het verbranden van wit vet.

Vermindert kans op diabetes. Een lagere temperatuur helpt je lichaam ook met het regulieren van je insuline gevoeligheid. Insuline is een hormoon dat je bloedsuiker reguleert en wanneer je ervoor zorgt dat dit stabiel blijft, verminder je de kans op diabetes.

Lees ook: Dit is waarom je echt nóóit met de slaapkamerdeur open moet slapen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Tiphero | Beeld: Pixabay