Last van een droge huid? Deze dingen helpen echt

droge-huid

Een dermatoloog geeft een aantal handige tips

Zodra het buiten kouder wordt, merken we al snel dat onze huid het flink te verduren krijgt. Het resultaat: schilfers, jeuk en een huid die erg droog aanvoelt. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen en verhelpen. Wat helpt dan écht? LINDA.meiden ging erover in gesprek met dermatoloog Marjolein Leenarts en zij gaf een aantal handige tips.

De oorzaak

Allereerst: hoe kan het dat onze huid tijdens de koudere maanden ineens aanvoelt als schuurpapier? “Een droge huid ontstaat doordat de huid vocht niet goed kan vasthouden. De luchtvochtigheid is lager in de winter, waardoor meer mensen last hebben van droge huid”, aldus Leenarts. Daarnaast zit er een genetisch aspect aan. “Je kunt er simpelweg aanleg voor hebben. Dan is het goed om te weten hoe je je huid moet behandelen. Anders loop je het risico om eczeem te krijgen, en dat is nog een stuk vervelender.”

Dingen die niet waar zijn

Er doen veel fabels de ronde wat betreft het verhelpen van een droge huid. “Omdat een droge huid grotendeels genetisch is bepaald, kun je niets veranderen door te eten of drinken. Jezelf verplicht twee liter water laten drinken werkt dus niet voor je huid. Ook heeft koud douchen geen bewezen positief effect op de vochtbalans van de huid”, vertelt Leenarts. Je kunt volgens haar het beste lauw douchen en zeepvrije producten gebruiken, zodat je huideigen vetten niet oplossen en in het doucheputje verdwijnen. Ook raadt ze af om te vaak te douchen. “Als je een echt droge huid hebt, is het beter om niet elke dag te douchen. Je kunt ook prima even een washandje gebruiken bij de wasbak.”

Wat echt goed werkt

Wat werkt nou écht goed als je van je droge huid af wilt? Het toverwoord is ‘smeren’, aldus Leenarts. “Je huid kan niet lui worden van insmeren. Wel is het belangrijk dat je daarvoor de goede producten kiest. Ga voor een crème of lotion zonder parfum of alcohol. Kies in plaats daarvan juist voor een product met ingrediënten als ureum, glycerine, sheabutter en vaseline. Daarnaast kun je, als je in bad gaat, een olie toevoegen aan het water. Dat zorgt voor een hydraterend laagje op je huid als je uit het bad stapt.” Wel is het daarbij belangrijk om op de claims te letten. Vocht inbrengende crèmes bestaan bijvoorbeeld niet echt, aldus Leenarts. Goed smeren met een simpele crème dus!

Lees ook: Dit is waarom je je huid regelmatig uitgebreid moet controleren

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: LINDA.meiden | Beeld: Unsplash, Carolina Heza