Dit gebeurt er met je lichaam wanneer de wintertijd ingaat

Heb jij ook last van het tijdsverschil door de wintertijd?

Dit weekend ging de wintertijd in, wat betekent dat alle klokken weer een uurtje teruggedraaid moesten worden. Lekker: in de nacht van zaterdag op zondag een uurtje extra slapen! Helaas betekent het ook dat het in de avond eerder donker wordt. Maar wat doet het eigenlijk met je lichaam?

Ook al is het maar een uurtje; het verzetten van de klok kan toch voor heel veel problemen zorgen.

Wintertijd
Ook al kun je tijdens de wintertijd een uurtje extra slapen, toch zorgt het bij sommige mensen voor vermoeidheid, slecht slapen, en een slecht humeur. Dit komt omdat het uurtje onze biologische klok in de war schopt. Volgens Britse onderzoekers heeft dit alles te maken met ‘klokgenen’, genen die invloed hebben op ons biologische ritme. De klokgenen, die verantwoordelijk zijn voor ons dag- en nachtritme, worden aangestuurd door de biologische klok in je hersenen.

Biologische klok
Wanneer de klok een uur voor- of achteruit wordt gezet, loopt het ritme dat ons wordt opgelegd dus niet meer samen met onze biologische klok en onze klokgenen. Dit zorgt voor een verstoring die je lichamelijk wel kunt voelen. Je lichaam is er namelijk aan gewend rond een bepaald tijdstip het slaaphormoon melatonine te produceren. Wanneer de klok wordt verzet raakt ook de aanmaak van dit slaaphormoon in de war. Dit kan ervoor zorgen dat je slechter in slaap kunt komen ’s avonds.

Twee weken
Maar voor de mensen die last hebben van het verzetten van de klok is er goed nieuws. Binnen twee weken zou iedereen namelijk helemaal gewend moeten zijn aan de nieuwe tijd. Hoe je het proces kunt versnellen? Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengt en pas je direct aan aan het nieuwe ritme. Sta daarom rond dezelfde tijd op als altijd en neem ook je maaltijden rond dezelfde tijd. Dan voel jij je snel weer de oude!

Lees ook: waarom hebben vrouwen het altijd kouder dan mannen? Dit is het antwoord

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle | Beeld: Unsplash