De thuisquarantaine en coronacrisis kunnen je menstruatie beïnvloeden

menstruatie

Je cyclus kan behoorlijk in de war raken in deze tijden

Alsof de thuisquarantaine en alle andere beperkingen niet al genoeg effect op je leven hebben, heeft de crisis ook nog eens effect op je menstruatie. Heb jij normaliter een normale menstruatie en verloopt dat nu opeens anders? Laat ons je uitleggen hoe het komt.

Uit balans

Elke amateurhormoonspecialist weet het eigenlijk wel: je menstruatie kan behoorlijk in de war raken van stress. De coronacrisis is daar geen uitzondering op. Stress – of dat nu door corona wordt veroorzaakt of niet – kan een enorme impact hebben op onze fysieke gezondheid. Het kan psoriasis en darmproblemen veroorzaken, maar het kan dus ook onze menstruatiecyclus uit balans schoppen.

Waarom leidt stress tot onbalans?

Waarom kan stress toch zo’n enorme impact hebben op je cyclus? Het heeft in principe allemaal te maken met de natuur, of eigenlijk met voortplanting. Als je in een gevaarlijke situatie zit, is het niet ideaal om zwanger te zijn. Als je stress ervaart, kan je lichaam dat zien als een onjuist moment om zwanger te raken. Stress zorgt in dat geval voor een cortisolpiek en die kunnen je hormonen onderdrukken. Dat kan leiden tot anovulatie (geen ovulatie krijgen), amenorroe (gebrek aan menstruatie) of een vertraagde bloeding.

Andere kwaaltjes

Niet alleen de coronacrisis brengt stress met zich mee. Ook door andere stressvolle situaties kun je bovenstaande dus ervaren. Het houdt daar echter niet mee op. Ook kan het dat je menstruatiecyclus korter is of dat je meer kramp ervaart. Als jij merkt dat je menstruatie opeens (erg) veranderd is, dan kan het nooit kwaad om contact op te nemen met je huisarts.

Lees ook: Chocola, koekjes, chips: zo voorkom je eetbuien tijdens je menstruatie

Bron: Metro UK | Beeld: Unsplash