Kun je moeilijk naar de wc voor de grote boodschap? Misschien is dit de reden

Een verzakte darm kan de oorzaak zijn

Voel je vaak aandrang maar lukt het je echt niet om naar de wc te gaan, ook al doe je er nog zo je best voor en spendeer je vele uren in het kleine kamertje? Dan zou er weleens iets anders aan de hand kunnen zijn. Herken jij jezelf hierin?

Voor een goede stoelgang is het belangrijk om vezelrijke voeding tot je te nemen, voldoende water te drinken en voldoende te bewegen.

Darmwerking

Vezels stimuleren de darmwerking en zijn onmisbaar als het gaat om een goede stoelgang. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen onoplosbare en oplosbare vezels; oplosbare vezels komen voor in groenten, fruit en granen en worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën. De onoplosbare vezels, die in groenten, fruit, volkorenproducten, zemelen, aardappelen, zilvervliesrijst, peulvruchten, noten en zaden zitten worden niet afgebroken in de darm; zij kunnen vocht opnemen en vergroten het volume in de ontlasting, waardoor een goede stoelgang bevorderd wordt.

Verzakte darm

Doe jij alles aan een goede stoelgang maar kun je nog steeds niet goed je behoefte doen op het toilet? En voel je wel vaak aandrang? Dan kan het zijn dat je last hebt van een verzakte darm. Hierdoor kan de ontlasting minder goed naar buiten. Bij een verzakking zijn de blaas, het onderste gedeelte van de darm of de baarmoeder naar beneden gezakt door uitgerekte bekkenbodemspieren. Denk jij dat je hier misschien last van hebt? Een verzakte darm herken je aan de volgende symptomen. Bij een verzakking van je endeldarm:

  • Kan er een uitstulping aan de achterkant van je vagina ontstaan;
  • Komt de ontlasting vaak niet of heel moeilijk, ook al voel je wel aandrang;
  • Komt je ontlasting soms ineens wel tijdens het plassen;
  • Kun je nadat je naar de wc bent geweest het gevoel hebben dat er nog iets achterblijft in de darm;
  • Kan het laatste stuk van de dikke darm naar buiten komen.

Lees ook: Vaak last van buikpijn? Deze tekenen wijzen erop dat je misschien endometriose hebt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pexels