Wat je absoluut niet moet doen als je een blaasontsteking hebt

blaasontsteking

Door deze dingen te doen werk je je herstel juist tegen

Een blaasontsteking steekt plotseling de kop op en vrouwen die het weleens vaker hebben gehad ‘kijken het niet even aan’, maar trekken meteen aan de bel bij de dokter. Antibiotica helpt natuurlijk, maar je kunt het genezingsproces zelf ook wat versnellen door de volgende dingen niet te doen.

Niet naar de dokter gaan

Denken dat die blaasontsteking wel overgaat en niet naar de dokter gaan? Grote fout! Als je denkt dat je zelf wel raad weet met die blaasontsteking, kan de infectie juist verergeren. Medicatie die je bij de drogist kunt krijgen helpt soms alleen tegen de pijn en niet tegen de daadwerkelijke infectie.

Vermijd bepaald voedsel en bepaalde drankjes

We weten allemaal dat het goed is om veel water te drinken, maar minder bekend is wat we niet moeten drinken en eten. Vermijd tijdens je blaasontsteking voedsel en drankjes die je blaas kunnen irriteren en je symptomen kunnen verergeren, zoals:

  • Drankjes met cafeïne, zoals koffie en cola;
  • Alcohol;
  • Pittig eten;
  • Zuur fruit, zoals sinaasappels en citroenen;
  • Suikervervangers.

Te vroeg met de voorgeschreven medicijnen stoppen

Als je helemaal geen last meer hebt van je blaasontsteking, moet je de medicijnen hiertegen niet zomaar vaarwel kussen. Je voelt je waarschijnlijk al een stuk beter als je de medicatie een paar dagen slikt, maar dat betekent niet dat de infectie volledig geëlimineerd is. Dat kuurtje gewoon afmaken dus.

Minder drinken

We weten het: plassen is onprettig. Ontwikkel hoe dan ook geen vochttekort en blijf genoeg water drinken. Als je te weinig drinkt, kunnen bacteriën juist beter gedijen en als je niet genoeg water drinkt, kunnen de medicijnen de nieren en blaas ook niet goed bereiken.

Plas ophouden

Nogmaals: we weten hoe onprettig het is om te plassen als je een blaasontsteking hebt. Maar houd je plas niet op. Als je je urine ophoudt, kunnen bacteriën in je blaas zich verder verspreiden.

Lees ook: Dit kan de reden zijn voor je terugkerende blaasontsteking

Bron: Arbogyn | Beeld: Unsplash