Dit is waarom je niet boven een vieze toiletbril moet hangen

toiletbril

Niet op een vieze toiletbril gaan zitten kan juist slecht zijn voor je gezondheid

De nachtmerrie van veel vrouwen: een overvolle blaas en alleen een openbaar toilet in de buurt dat al weken geen schoonmaakbeurt heeft gezien. Dan maar vermijden dat we op de wc-bril vol bacteriën moeten gaan zitten door boven de toiletpot te blijven ‘hangen’. Een bekkenfysiotherapeut raadt echter aan om dit niet te doen. Het doet je gezondheid namelijk meer kwaad dan goed.

Samengeknepen bekkenbodem

Spetters op de grond of bril, vegen in de toiletpot, geen wc-papier of prullenbak: op (openbare) wc’s komen we soms voor heel onaangename verrassingen te staan. Maar als de nood hoog is, zit er vaak niets anders op dan toch maar van die onfrisse wc gebruik te maken. Veel vrouwen zullen er voor kiezen om in zo’n geval niet op de wc-bril te gaan zitten. Terwijl je dan maar boven de pot gaat hangen, moet je de spieren in je bekkenbodem behoorlijk aanspannen. En dat is waar het misgaat, zo vertelt bekkenfysiotherapeut Wille van der Neut van Bekkenvisie.

Uitplassen

In een normale situatie moeten we juist de spieren in de bekkenbodem ontspannen tijdens een toiletbezoek. Op die manier kan alle urine uit je blaas lopen. Als je al squattend boven de wc-pot hangt, is het een stuk lastiger om je blaas volledig te legen. Hierdoor kan er urine – en daarmee een hoop bacteriën – achterblijven in de blaas. Zo vergroot je de kans op een blaasontsteking nog veel meer dan door op een vieze bril te gaan zitten. 

Schoonmaken

Tja, nog steeds staan we niet te springen om dan maar altijd op de toiletbril te gaan zitten. Zorg er daarom voor dat er altijd ontsmettende doekjes in je handtas zitten. Zo kun je het toilet nog een snelle schoonmaakbeurt geven en met een gerust hart je blaas legen.

Lees ook: Beginnende blaasontsteking kun je aan deze 5 symptomen herkennen

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash