Oei: van déze wijn krijg je de allerergste katers

wijn kater

Slecht nieuws voor liefhebbers van Merlot, Syrah of Tempranillo

Wij vinden niets gezelliger dan een avondje bijkletsen met vriendinnen, lekkere snacks én een goede wijn. De laatstgenoemde is helaas ook gelijk de boosdoener achter menig zware ochtend. Maar er is één specifieke wijn die berucht is om de meest verwoestende katers, en dat is de rode wijn. 

Hoe ouder, hoe erger

Waar je er vroeger gerust vrolijk op uit ging na een avondje flink doorzakken, kom je nu soms de hele dag de bank niet meer af. Want wees nou eerlijk, de katers na een avondje wijn drinken lijken een stuk intenser en vooral ook langer te duren dan voorheen. Als er één wijnsoort is waar je je flink beroerd van kan voelen the day after, dan is het wel rode wijn. Zou het zo zijn dat hoe dieper de kleur, hoe intenser de kater?

Quercetine in rode wijn

Wat blijkt? Het geheim achter de vreselijke katers schuilt in de stof quercetine, een antioxidant dat van nature voorkomt in verschillende groenten en fruit en ook te vinden is in de druiven waarvan rode wijn gemaakt wordt. Zodra quercetine in je bloedbaan belandt, ondergaat het een transformatie die het metabolisme vertraagt, waardoor alcohol minder snel wordt afgebroken. Hierdoor wordt aceetaldehyde geproduceerd, een stof die verantwoordelijk is voor die ó zo bekende en gevreesde hoofdpijnklachten.

Aceetaldehyde staat bekend als een toxische stof die diverse kwalen, waaronder hevige hoofdpijn en misselijkheid, kan veroorzaken. Het is dan ook geen toeval dat het drinken van die ene rode wijn altijd lijkt te resulteren in een iets zwaardere kater dan bij andere wijnsoorten. Dus mocht je een kater de volgende dag willen vermijden, denk dan even twee keer na voordat je jezelf een glaasje rood inschenkt.

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Vriendin | Beeld: Adobe Stock