Action stopt met de verkoop van dít beautyproduct na vele klachten

gellak Action

Het product was de oorzaak van vele allergische reacties…

Action kwam onlangs met een product dat de aandacht trok van menig beauty-liefhebber. De low budget winkelketen voegde namelijk spotgoedkope gellak toe aan haar assortiment voor maar €1,59 per kleurtje. Nadat de gellak viraal ging op TikTok en mensen massaal naar de Action vlogen om het product te bemachtigen, kwam de winkel onder vuur te liggen vanwege verontrustende berichten over allergische reacties bij gebruikers. Inmiddels is het product uit de schappen gehaald. 

UV-lamp

Altijd mooi gelakte nagels? Daar tekenen we voor! Gellak blijft altijd lang op je nagels zitten en laat je handen er mooi verzorgd uitzien. Een tijd geleden kwam echter uit een onderzoek dat de UV-lamp die gebruikt wordt, een stuk minder goed is voor je huid. De lamp zou mogelijk huidkanker kunnen veroorzaken. De studie, die in Nature Communications werd gepubliceerd, analyseerde cellen bij blootstelling aan een UV-lamp waarmee je nagellak uithardt. Professor biotechniek Ludmil Alexandrov legde de bevindingen van het onderzoek als volgt uit:

“We zagen meerdere dingen: ten eerste zagen we dat DNA beschadigd raakt. We zagen ook dat een deel van de DNA-schade na verloop van tijd niet hersteld wordt en dat het leidt tot mutaties na elke blootstelling met een UV-lamp. Ten slotte zagen we dat blootstelling mitochondriale disfunctie kan veroorzaken, wat ook kan leiden tot aanvullende mutaties. We hebben gekeken naar patiënten met huidkanker en we zien exact dezelfde patronen van mutaties bij deze patiënten die werden gezien in de bestraalde cellen.” Lekker dan!

Klachten

Maar nu blijkt dat ook de gellak zelf niet altijd even veilig is. Niet lang na de lancering van Action’s gellak begonnen er namelijk alarmerende klachten binnen te stromen bij de winkel. Gebruikers uitten hun bezorgdheid over mogelijke gezondheidsrisico’s die gepaard gingen met het gebruik van deze nagellak. Verschillende klachten werd gemeld, variërend van milde allergische reacties zoals roodheid, jeuk en zwelling rondom de nagels, tot ernstige verschijnselen zoals blaarvorming en zelfs het loslaten van de nagels. En nu ben jij natuurlijk benieuwd of je dit product in je bezit hebt. Door onderstaande TikTok-video te bekijken kun je dit controleren.

@eline.ae REN naar de action 🏃🏼‍♀️💨 Heeft iemand deze al geprobeerd!? Ben heel benieuwd! @actionnederland #actionhaul #parfumtok #budgetparfum #parfumtok #actionshoplog #actiontest #actionnailart #gellakbudget #makeuptest #parfumereccomended #parfumviral ♬ som original – Luiz ☽

MMA

Waarschijnlijk is de boosdoener in de gellak de stof MMA, deze chemische stof wordt vaak aangetroffen in goedkope gellakproducten. In veel landen is het al verboden om deze stof in cosmetica te verwerken, doordat het algemeen bekend is dat dit nadelen voor de gezondheid kan opleveren. MMA kan dus in eerste instantie irritaties opwekken op de huid rondom de nagels, resulterend in roodheid, jeuk en zwelling. Op de lange termijn kan dit zelfs leiden tot een contactallergie, waarbij het immuunsysteem overdreven reageert op de stof en ernstige symptomen veroorzaakt. Ook remt MMA de groei van gezonde nagelcellen, wat vervolgens weer kan leiden tot schimmelinfecties of bacteriële infecties aan de nagels. Dus, een typisch gevalletje: goedkoop is duurkoop. Gelukkig heeft Action de producten inmiddels uit de schappen gehaald.

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: fem-fem | Beeld: Adobe Stock