Opgelet: de komende dagen is het risico op verbranden groot

verbranden

Het is tijd om de zonnebrand er weer bij te halen

Yes! Komende week wordt het heerlijk weer, met zomerse temperaturen en veel zon. Toch schuilt daarin ook gevaar, omdat de zonkracht ineens flink toeneemt. Het is belangrijk dat je je goed insmeert, anders kun je binnen een kwartier al met een rode huid rondlopen.

Hoge zonnekracht

De meteorologen van Weeronline hebben een waarschuwing afgegeven voor komende week. De zonkracht zal naar verwachting tussen de vijf en zes liggen. Dat betekent dat mensen met een normale huid ongeveer een kwartier tot vijfentwintig minuten in de zon kunnen zitten zonder te verbranden. Heb je een bleke huid? Dan moet je normaal gesproken al extra oppassen met de zon, maar komende week al helemaal. De zonkracht zal de komende tijd namelijk oplopen naar acht. Dat houdt in dat je na tien minuten in de zon al flink verbrand kunt zijn.

De zonkracht is momenteel het hoogst in het zuiden van het land. “In de loop van komende week kan de zonkracht daar in de middaguren tussen 12:00 en 15:00 waarden rond de zes bereiken. Richting volgend weekend en kort daarna worden dit soort waarden ook in het midden van het land mogelijk”, aldus meteoroloog Wilfred Jansen tegen De Telegraaf.

Ook als het bewolkt is

Vandaag en morgen komt de temperatuur boven de twintig graden uit. Als je schema het toelaat, is het dus geen slecht idee om even lekker naar buiten te gaan en de benodigde vitamine D op te nemen. De week beginnen met een bezoekje aan het terras klinkt niet slecht, toch? Wel is de zonkracht dus iets waar je, ongeacht of je snel verbrandt, rekening mee moet houden. Er zal wat bewolking zijn, maar ook dan kan de zon sterk blijven. Stapelwolkjes werken namelijk als een soort spiegels en weerkaatsen UV-straling. Hoewel je waarschijnlijk niet meteen dat gevoel krijgt, is zonnebrand deze week dus wel echt een vereiste.

Routine starten

Een sterke zonkracht in het voorjaar is overigens niet iets heel bijzonders. Wel is het zo dat veel mensen door de winter geen routine meer hebben voor het opsmeren van zonnebrand. KWF Kankerbestrijding hamert daarom nu extra op zo’n routine. “De cultuur is inmiddels zo dat we op het strand wel smeren. Maar tijdens wat wij ‘zonvergeetmomenten’ noemen, is dat minder. Bijvoorbeeld tijdens het sporten. En zeker in het voorjaar zit die fles zonnebrand nog niet in je tas”, aldus woordvoerster Annebel Schipper. Tijd om die fles erbij te pakken dus!

Lees ook: Hoe zit het: hoort zonnebrand voor, of na je dagcrème?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: iStock