Opgelet! Zondag kun je al binnen 10 minuten verbranden

zon

Zondag is er sprake van een maximale zonkracht

Sla de zonnebrandcrème alvast maar in, want deze zondag gaat de zon een stuk feller schijnen dan normaal. De afgelopen week hebben we al opvallend veel zonnige dagen en strakblauwe luchten gezien voor ons kikkerlandje, en naar verwachting gaan we dit jaar ook een snikhete zomer tegemoet. Heerlijk misschien voor een vakantie in eigen land of tuin, maar de hogere zonkracht vergroot wel de kans op verbranding. Smeren dus!

Hoge zonkracht

Deze zondag zou de zonkracht namelijk omhoog schieten naar acht, wat de hoogst haalbare zonkracht is in ons land. Dat meldt Weer.nl. Je zou binnen tien of vijftien minuten in deze zon al kunnen verbranden! Het wordt zondag gemiddeld zo’n 23 graden met volop zon. Perfect strandweer dus, maar pas wel op. Smeer je goed in met zonnebrandcrème en draag een goede zonnebril. Voorkomen is beter dan genezen!

UV-index

De zonkracht wordt aangegeven met de zogeheten UV-index. Hierbij is de laagste factor één en de hoogste zestien. De zestiende factor komt echter alleen heel soms voor in Afrikaanse en Aziatische landen. In Nederland kwam de zonkracht nog nooit boven de acht uit, maar in Zuid-Europese landen als Spanje kan deze wel oplopen naar negen of tien. Weer.nl meldt dat het verstandig is om tussen 12:00 en 15:00 uit de zon te blijven, want dan is deze het felst.

Lees ook: Hier moet je op letten als je een zonnebril koopt

Bron: Linda | Beeld: Unsplash