Hoe zit het nu: is speltbrood echt gezonder dan tarwebrood?

speltbrood
Aha, zo zit het dus!

Een aantal jaar geleden rukte de food trend van spelt op. De speltcrackers, de speltboterhammen en de speltpasta’s (ja, die bestaan ook) vlogen je om de ogen, want dat zou zo goed voor je zijn. Wat smaak betreft kan dat speltbrood wat ons betreft prima door de beugel, maar we zijn benieuwd of het dan ook écht zo’n stuk gezonder is.

Dit resultaat hadden we niet verwacht.

Speltbrood vs. tarwebrood
Om maar meteen met de deur in huis te vallen; spelt en tarwe zijn even gezond. Het zijn beide granen en ze bevatten evenveel gluten en vezels. Sterker nog; tarwe en graan behoren tot dezelfde families. Het tarweras bestaat namelijk uit vier hoofdgroepen; spelt, tarwe, emmer en eenkoorn. Spelt is dus veel nauwer verwant aan tarwe dan bijvoorbeeld haver of rogge. Maar waar komt dat hardnekkige idee dat spelt gezonder zou zijn dan vandaan?

Vezels
Wanneer je de voedingswaarden van beide producten naast elkaar legt, blijkt dat spelt iets meer eiwitten en vetten bevat dan tarwe. Dit verschil is echter zo klein dat een gemiddeld persoon het effect hiervan niet eens merkt. Wat wel opvallend is, is het feit dat volkoren tarwe veel meer vezels bevat dan niet-volkoren spelt; in volkoren tarwe zit 11 gram vezels per 100 gram en in niet-volkoren spelt zit 2,5 gram vezels per 100 gram. Je kunt natuurlijk wel kiezen voor volkoren spelt, maar dit is moeilijk te vinden. Alle speltproducten die je in de supermarkt tegenkomt zijn dan ook vaak gemaakt van de niet-volkoren variant.

Volkoren
Dit terwijl speltproducten vaak wel voor een meerprijs verkocht worden in de supermarkt. Doordat er door alle voedingshypes een grote vraag is ontstaan naar dit soort graan, maar er nog steeds minder spelt dan tarwe wordt geproduceerd, zijn de prijzen van spelt veel hoger geworden. Speltproducten kopen tegen een hogere prijs omdat je denkt dat dit gezonder is, is dan ook onverstandig voor je portemonnee. Wat het belangrijkste is, is het feit dat je voornamelijk volkoren producten binnenkrijgt, of dit nu tarwe, spelt, haver of rogge is.

Darmklachten
Een uitzondering hierop is de groep mensen die darmproblemen hebben. Mensen met bijvoorbeeld het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kunnen wel baat hebben bij het verkiezen van spelt boven tarwe omdat de eerste beter te verteren is. Spelt bevat namelijk minder fructanen; korte-keten-koolhydraten die voor mensen met PDS moeilijk te verteren zijn. Brood met minder van deze fructanen is voor mensen met darmklachten dus makkelijk te verdragen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Lees ook: Lidl komt met twee nieuwe gin-varianten

Bron: Scientias | Beeld: The Fresh Loaf