PDS is de meestvoorkomende darmaandoening: negeer de symptomen niet!

PDS

PDS symptomen worden vaak genegeerd

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is de meestvoorkomende darmaandoening onder vrouwen. Twintig procent van de vrouwen heeft er last van en dat zijn enkel de geregistreerde gevallen. In werkelijkheid kan het aantal nog vele malen hoger liggen, maar veruit de meeste symptomen worden genegeerd. Om mensen bewust te maken van de symptomen hebben we de vijf meestvoorkomende voor je op een rij gezet.

Negeer deze symptomen niet, ze kunnen voorkomen worden.

Symptomen

Het prikkelbare darmsyndroom kan voor hele nare klachten zorgen. Het is vaak niet duidelijk wanneer je klachten krijgt en waarvan. Dit is voor iedereen verschillend. Sommige mensen krijgen last na het eten van sommige fruitsoorten en de anderen weer niet. Het is een zoektocht, maar voordat die kan beginnen moet je wel weten of je PDS hebt. Dit zijn de vijf meestvoorkomende symptomen:

  • een opgezette buik
  • buikpijn
  • buikkrampen
  • winderigheid door gasvorming
  • problemen met de stoelgang

Test

Dit zijn echter niet de enige symptomen. Mensen met een prikkelbaar darmsyndroom kunnen ook last krijgen van heel andere klachten die ogenschijnlijk niks met het darmstelsel te maken hebben. Denk hierbij aan hoofdpijn, vermoeidheid en bijvoorbeeld rugpijn of pijn bij het vrijen. Deze dingen kunnen allemaal gelinkt zijn aan de darmen en moeten dus ook niet genegeerd worden. Twijfel jij of je last hebt van PDS? De Maag Lever Darm Stichting heeft een online test gemaakt waar mensen zelf kunnen kijken of ze voldoen aan het ziektebeeld.

Lees ook: Belangrijk: herken het verschil tussen een cyste en borstkanker

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: pixabay