Pijn tijdens de ovulatie? Dit zijn de mogelijke symptomen en oorzaken

Sommige vrouwen kunnen pijn ervaren tijdens de ovulatie

Menstruatiepijn, daar zijn velen van ons bekend mee. Maar heb je al eens gehoord van ovulatiepijn? Sommige mensen kunnen ook tijdens de eisprong last krijgen van pijnklachten. Wat zijn de symptomen hiervan precies en is deze pijn gevaarlijk? Wij zetten de antwoorden voor je op een rijtje.

Eisprong

Even terug naar de basis: wat gebeurt er precies tijdens de ovulatie? De ovulatie staat ook wel bekend als de eisprong. Tijdens de eisprong komt er in een van de eierstokken een eicel vrij, doordat er een rijp eiblaasje of ‘follikel’ openbarst. Bij mensen met een regelmatige menstruatie vindt de ovulatie iedere maand plaats, ongeveer veertien dagen voordat je ongesteld wordt. Voor vrouwen die zwanger willen worden is de ovulatie vaak een belangrijk moment in de menstruatiecyclus. De dagen voor en de dag van de eisprong zijn namelijk de dagen waarop je het meest vruchtbaar bent en de kans op een zwangerschap het grootst is.

Pijnklachten tijdens de ovulatie

Bij een kleine groep vrouwen kan de ovulatie pijn veroorzaken. Dit kan komen doordat het eiblaasje vóór het openbarsten een beetje groeit, waardoor er spanning of pijn op de eierstok ontstaat. Een andere oorzaak van de pijn is het vocht dat vrijkomt met de eicel. Het vocht kan een prikkelende pijn veroorzaken in je buik.

Mogelijke symptomen

Ovulatiepijn voel je meestal aan één kant van de onderbuik, dus aan één eierstok tegelijk. Het kan aanvoelen als kramp, maar ook als een plotselinge, scherpe steek. Hoe lang de klachten aanhouden, is erg verschillend. Ovulatiepijn kan een paar minuten tot wel twee dagen duren. Ook krijgen sommige vrouwen last van een kleine vaginale bloeding tijdens de ovulatie. Over het algemeen is ovulatiepijn niets ernstigs, maar houd de symptomen goed in de gaten. Pijn die langer dan drie dagen aanhoudt, koorts, misselijkheid of onregelmatige menstruaties kunnen erop wijzen dat er misschien iets anders aan de hand is.

Andere mogelijke oorzaken

Heb je naast ovulatiepijn ook nog last van andere klachten tijdens je menstruatiecyclus? Houd je klachten dan bij en ga ermee naar de huisarts. Pijn rondom de eierstokken kan namelijk ook een symptoom zijn van andere kwaaltjes dan ovulatiepijn. Een paar voorbeelden daarvan zijn:

  • Endometriose of verklevingen: Bij deze aandoening groeit weefsel uit de baarmoederwand buiten de baarmoederholte. Hierdoor kunnen er irritaties, bloedingen en ontstekingen optreden. Vrouwen met endometriose ervaren vaak ook veel pijn tijdens de menstruatie.
  • Cysten op de eierstok: Op je eierstokken kunnen ook cysten groeien. Deze geven niet altijd klachten, maar soms kunnen ze leiden tot symptomen als misselijkheid, kramp en een opgeblazen gevoel. Bij de aandoening PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) bevinden zich meerdere kleine cysten op de eierstokken.
  • SOA’s en infecties: Pijnlijke eierstokken die gepaard gaan met koorts, een brandend gevoel tijdens het plassen en (stinkende) afscheiding kunnen wijzen op een infectie of seksueel overdraagbare aandoening.
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: Pijn aan één kant van de onderbuik kan ook een symptoom zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waarbij een embryo zich buiten de baarmoeder innestelt. Vermoed je dat je zwanger bent en heb je veel buikpijn, maak dan direct een afspraak met je arts.

Maak je je zorgen over pijnklachten? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Lees ook: Dit kan de reden zijn voor pijnlijke borsten

Bron: Healthline, NHS, Women’s Health | Beeld: Pexels