Jonge vrouw vertelt: ‘Mijn moeder vindt het zelfzuchtig dat ik geen kinderen wil’

geen kinderen

‘Ze vindt dat ik haar kleinkinderen ontzeg door deze keuze’

Kinderen krijgen kan een gevoelig onderwerp zijn en vrouwen moeten zich nog vaak verdedigen als ze geen kinderen willen. Dat geldt ook voor de 21-jarige Mona*. Zij ziet zichzelf in de toekomst niet met een baby, maar haar eigen moeder staat helemaal niet achter haar keuze om kinderloos te blijven. Op het forum Reddit lucht Mona haar hart.

Meerdere redenen

“Ik ben pas 21 en als ik kinderen zou willen, zou ik daar pas over een paar jaar aan denken”, begint Mona haar verhaal. “Mijn broer heeft al twee kinderen en mijn moeder vertelde me laatst hoeveel ze uitkeek naar het moment dat ik ook kinderen zou hebben. Daarop vertelde ik haar dat ik niet van plan ben moeder te worden.” Deze mededeling doet Mona’s moeder versteld staan en ze is benieuwd wat er achter de keuze van haar dochter zit. “Ik legde haar uit dat ik tevreden ben als tante, maar dat ik zelf niet zo’n groot deel van mijn leven aan een kind zou willen wijden. Ook wees ik haar erop dat een zwangerschap en het krijgen van een kind nogal veel van het lichaam vraagt.”

Slechte relatie

Die laatste reden wil Mona verder toelichten. “Ik heb altijd een moeilijke relatie gehad met mijn eigen lichaam. Niet vanwege mijn uiterlijk, maar vanwege mijn gezondheid. Mijn hele leven kamp ik al met een chronische ziekte, een angststoornis en depressie. Het idee van hormoonwisselingen tijdens een zwangerschap alleen al doet me het zweet uitbreken. Ook heb ik veel gehoord over postnatale depressies, waar moeders soms jarenlang onder kunnen lijden. Dit is niet de enige reden waarom ik geen kinderen wil, maar wel de reden die mijn moeder het meest beroerde.”

‘Zelfzuchtig’

“Mijn moeder vond dit een ontzettend zelfzuchtige reden om geen kinderen te krijgen. Ik vroeg haar waarom ze dit dacht, en ze antwoordde daarop dat ik haar op deze manier kleinkinderen ontzeg, en dat alleen vanwege een paar striae. Ik probeerde uit te leggen dat het om veel meer ging dan om dat, maar dat ging er bij mijn moeder niet in. En al ging het alleen om uiterlijk, wat zou daar mis mee zijn geweest?

Vragen om advies

“Ik dacht dat ons gesprek daarmee ten einde was, maar inmiddels weet de hele familie ervan. Mijn tante wilde zelfs even met me praten, omdat ik mijn moeder echt van slag had gemaakt.” Daardoor begint Mona te twijfelen aan haar redenering. “Zit ik goed of niet?” vraagt ze op het forum. Wat vind jij van Mona’s situatie en de reactie van haar moeder?

*Mona is niet de echte naam van deze vrouw. Op het forum deelt ze haar verhaal onder de naam curlyhairedgal28.

Lees ook: Dilemma: Mijn man wil onze dochter naar zijn overleden vrouw vernoemen

Bron: Reddit | Beeld: Pexels