Schermtijd: hoeveel minuten is ‘gezond’ voor je kinderen én voor jezelf?

Ben jij je ervan bewust hoeveel minuten jij naar je smartphone, laptop, tablet of tv kijkt?

Er zijn tegenwoordig zóveel manieren om naar een scherm te turen. Het is niet meer alleen de televisie of de computer, maar ook de laptop, tablet en smartphones bieden ons manieren om naar films te kijken, spelletjes te spelen en social media te checken. Maar hoeveel schermtijd is eigenlijk gezond?

Schermtijd

Wanneer we aan schermtijd denken, denken we eigenlijk meteen aan kinderen. Voor hen zijn we streng, want we willen niet dat hun ogen te veel naar een scherm staren. Voor onszelf nemen we het echter niet zo nauw. En eerlijk is eerlijk, het is ook lastig om vast te stellen wat een gezonde schermtijd is.

Gevolgen te veel schermtijd

Voor kinderen zijn richtlijnen te vinden wat betreft schermtijd per leeftijd. Voor volwassenen zijn die er niet, al weten we allemaal wel dat we niet de hele dag naar een scherm moeten kijken. Te veel schermtijd kan verscheidene vervelende gevolgen hebben. Zo heeft het een negatief effect op het concentratievermogen van de ogen en het kan leiden tot verstijfde spieren omdat je te lang stilzit. Is dat alles? Nee, want zelfs je hormoonhuishouding kan ervan in de war raken én je kunt een telefoonverslaving ontwikkelen. Oftewel: je voelt je onrustig als je je telefoon niet bij je hebt.

Schermtijd voor kinderen

Voor kinderen zijn wat duidelijkere richtlijnen over wat voor hen kan en wat niet. Niet zo gek ook, want kinderen kunnen zich vaak niet meer op andere dingen focussen met een tablet, computer of smartphone voor hun neus. Het is voor ouders daarom verstandig om de schermtijd van hun kind in de gaten te houden. De volgende richtlijnen kun je daarbij aanhouden.

0 – 2 jaar Maximaal 5 minuten per dag
2 – 4 jaar Maximaal 30 minuten per dag
4 – 6 jaar Maximaal 1 uur – 4 x een kwartier per dag
6 – 8 jaar Maximaal 1 uur – 2 x een half uur per dag
8 – 10 jaar Maximaal 1,5 uur per dag
10 – 12 jaar Maximaal 2 uur per dag
12 en ouder Maximaal 3 uur per dag

Schermtijd achterhalen

Ben je zelf eigenlijk ook wel benieuwd hoeveel tijd je spendeert met je telefoon? Je kunt dit makkelijk achterhalen. Heb je een Apple-product? Dan krijg je standaard elke maandag een melding met hoeveel tijd je de afgelopen week naar je telefoon keek. Wil je tussendoor ook even de balans opmaken? Ga dan via ‘Instellingen’ op je telefoon naar ‘Schermtijd’.

Heb je een Android-apparaat? Dan krijg je geen pushmelding zoals bij Apple wel het geval is. Wel kun je een app downloaden. Ga daarvoor naar de Play Store en zoek Schermtijd-apps. Installeer er een die jou wel wat lijkt en daarna kun je dagelijks op de hoogte gehouden worden van jouw schermtijd.

Lees ook: Hoe je je smartphone optimaal kunt beschermen tegen vallen, stoten en krassen

Bron: United Consumers | Beeld: Unsplash, sarthak purwar