Tekort aan de pil houdt aan tot minstens januari

de pil
De pil is steeds lastiger verkrijgbaar

Wellicht heb je er al iets van gemerkt: het is steeds lastiger om de pil te krijgen. Veel apotheken kampen met een tekort aan anticonceptie-pillen omdat een grote levering uit Azië is afgekeurd. Omdat al deze pillen niet mochten worden verkocht, kampt Nederland nu met een groot tekort. 

Naar verwachting zijn er in januari pas weer genoeg pillen.

Tekort

Omdat er een enorme hoeveelheid anticonceptie-pillen werd afgekeurd, kampen veel apotheken met een tekort. Daar is de Nederlandse vrouw de dupe van, want veel vrouwen moeten wisselen van pil of zelfs een geheel andere vorm van anticonceptie zoeken. Sommige vrouwen kiezen ervoor om naar een andere apotheek toe te fietsen of te rijden, zo bereid zijn ze om hun ‘eigen’ anticonceptie te krijgen. Niet alleen in Nederland is dit tekort, heel Europa kampt ermee.

Alternatief

De meestgebruikte pil is nu bijna op, waardoor vrouwen toch moeten kiezen voor een alternatief. Dit is erg frustrerend, zowel voor vrouwen als apothekers. Miriam Stoks, eigenaresse van de Zuider Apotheken in Nijmegen, voelt zich erg gefrustreerd. “Het is frustrerend dat we telkens, in overleg met de huisarts, op zoek moeten naar een alternatief. Dat kost veel extra tijd. Daarnaast wil je geen enkele vrouw, en zeker niet jonge en kwetsbare meiden van zestien jaar, belasten met lastige vragen over de pil,” laat zij weten.

Tijdelijk

Vrouwen wordt op het hart gedrukt dat de situatie tijdelijk is en dat er in januari weer een nieuwe lading pillen zal komen. De meest gebruikte pil, Microgynon 30, zal als eerste weer in de apotheken liggen. Dit is namelijk vaak de eerste keuze voor veel vrouwen, vandaar dat zoveel deze herkennen als ‘de pil’. Waarschijnlijk worden de eerste pillen volgende week al geleverd, maar dat betekent niet dat alle apotheken de pil alweer op voorraad zullen hebben.

Lees ook: Kun je je menstruatie elke maand overslaan zonder risico?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Linda Nieuws | Beeld: Videostill