Vaak last van brandend maagzuur? Probeer op deze zij te slapen

brandend-maagzuur

Dit lijkt de gouden tip te zijn

Brandend maagzuur is behoorlijk vervelend. Heb je er vaak last van en lijkt niets te helpen? Het Amsterdam UMC heeft er onderzoek naar gedaan. De onderzoeker kwam tot de conclusie dat het goed kan helpen om elke nacht op dezelfde zij te gaan slapen.

Brandend gevoel achter je borstbeen

Vrijwel iedereen heeft weleens last van brandend maagzuur, bijvoorbeeld na het eten van een grote maaltijd. Het wordt veroorzaakt doordat de inhoud van je maag in je slokdarm terechtkomt. Dat zorgt voor een onprettig, brandend gevoel achter je borstbeen. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om brandend maagzuur te voorkomen. Toch heeft arts-onderzoeker Jeroen Schuitenmaker van het Amsterdam UMC wellicht de oplossing.

Onderzoek in Amsterdam

Schuitenmaker bestuurde diverse onderzoeken op het gebied van brandend maagzuur. Daarin vond hij aanwijzingen dat slapen op je linkerzij de klachten kan verminderen. “Dat klinkt logisch, want in die positie bevindt de maag zich onder de slokdarm. De zure maaginhoud kan dan minder makkelijk de slokdarm instromen”, aldus Schuitenmaker. Hij besloot zelf verder onderzoek te doen en bestudeerde een groep van 58 proefpersonen. Zij kregen allemaal een slangetje in hun slokdarm, waarmee de hoeveelheid maagzuur werd gemeten. Daarnaast keek Schuitenmaker naar de slaaphouding van de patiënten.

De conclusie van Schuitenmakers onderzoek was dat patiënten die op hun linkerzij slapen, inderdaad minder maagzuur in hun slokdarm hebben. Daarnaast bleek slapen op je linkerzij ervoor te zorgen dat maagzuur sneller terugstroomt naar de maag. “Wat mij betreft hoort het advies om op de linkerzij te slapen thuis in het totale pakket aan leefstijladviezen dat artsen geven aan mensen met brandend maagzuur”, aldus Schuitenmaker.

Andere tips

Wil je, naast slapen op je linkerzij, andere methoden proberen om van brandend maagzuur af te komen? Dan kun je bijvoorbeeld het hoofdeinde van je bed verhogen. Ook is het verstandig om eten en drinken voor het slapengaan te vermijden, niet te roken en zo min mogelijk alcohol te drinken. Merk je dat het allemaal onvoldoende helpt, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Die kan je van verder advies en eventuele medicatie voorzien.

Lees ook: Say what? Chocolade verhoogt je productiviteit op de werkvloer

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Jonathan Borba