Pijnlijk of een eitje? Dit is waarom iedereen een coronatest anders ervaart 

coronatest

Hier komt het verschil vandaan

Veel mensen hebben inmiddels een coronatest ondergaan. Toch ervaren we het allemaal anders. De één heeft het gevoel dat het staafje zijn of haar hersenen aanraakt, terwijl een ander het amper voelt. Wij leggen je uit waarom we zo’n test allemaal anders ervaren. 

Verschillende ervaringen 

Het moge duidelijk zijn dat iedereen de coronatest anders ervaart, zo blijkt uit een rondvraag van RTL Nieuws. “Ik dacht even dat mijn hersenen waren aangetikt. Ik werd draaierig en zag sterretjes”, zegt iemand. Een ander had er veel minder moeite mee: “Alleen een beetje traanogen, dat is alles.” Frank Huygen, hoogleraar Anesthesiologie op de afdeling Pijngeneeskunde in het Erasmus MC, herkent die verschillen. “Mijn zoon is al twee keer getest, die vond het echt verschrikkelijk. Zelf vond ik het niet prettig, maar ‘verschrikkelijk’ vond ik een te groot woord.”

Enorme spreiding

Hoe gevoelig iemand is voor pijn, verschilt per persoon, aldus Huygen. Uit gevoelstesten bij patiënten met pijn blijkt dat er een enorme spreiding is: “Er zijn mensen die heel veel kunnen hebben, en mensen die helemaal niets kunnen hebben.” Maar hoe kan dat? Huygen legt uit dat pijn uit vier verschillende dimensies bestaat, die bepalen hoe heftig je de pijn ervaart. “Op de eerste plaats is er de pijnprikkel zelf, dus het wattenstaafje in je keel of in je neus.”

Pijnprikkels

Die pijnprikkels heeft iedereen, vertelt de hoogleraar, want de neus en keel zijn gevoelig. Op die plekken lopen de zenuwen namelijk direct naar je hersenen toe. Vervolgens gaat het erom wat je zenuwstelsel met die pijnprikkel doet, hoe je brein het registreert en hoe je de pijn vervolgens voelt. Het derde punt gaat over hoe je de pijn beleeft en tot slot hoe je je gedraagt tijdens de pijnprikkel. De tweede, derde en vierde dimensie verschillen per persoon, waardoor de één een hogere pijngrens heeft dan de ander. Die pijngrens wordt deels genetisch bepaald, maar kan ook afhankelijk zijn van je geslacht. Over het algemeen zijn vrouwen gevoeliger voor pijn dan mannen. 

Watje of stoer?

Hoeveel pijn iemand ervaart bij een coronatest heeft dus met meerdere factoren te maken. Maar kun je iemand die veel pijn heeft een watje of aansteller noemen? Huygen vindt van niet. “Pijn is zo persoonlijk. Mensen zijn geen watjes, of heel erg stoer. De één heeft gewoon geluk met een hogere pijngrens, en de ander niet.” 

Lees ook: 5 tips voor een veilig bezoekje aan de sportschool tijdens corona

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill YouTube