Dit is waarom je kerstkaarten beter met de hand kunt schrijven

kerstkaarten

En zeg nou zelf: dat is toch ook veel leuker?

Het is zo makkelijk om via je laptop of iPad een hele reeks kerstkaarten tegelijk te versturen. Kopieer en plak je feestelijke kerstboodschap, voer wat namen en adressen in en je bent klaar. Toch kun je beter ouderwets je mooiste pen en papier erbij pakken. Dit is stiekem niet alleen veel leuker, het is ook nog eens heel goed voor je. 

Typen versus schrijven

Het houdt misschien niet rechtstreeks verband met kerstkaarten, maar als je dingen opschrijft, onthoud je deze beter. Wie met de hand noteert onthoudt informatie beter”, zo legt Hilde van Waelvelde, professor Revalidatiewetenschappen aan de Universiteit Gent, uit aan HLN. “Studenten die getypte notities maken, onthouden minder van de les dan studenten die met de hand noteren, blijkt uit onderzoek.” Dit komt waarschijnlijk omdat je sneller kunt typen dan dat je kunt schrijven. Dat typen doe je dan bijna gedachteloos, terwijl je goed moet nadenken als je dingen met de hand noteert. Terug naar de kerstkaarten: je bent meer in het moment als je je kerstkaarten op de ouderwetse manier schrijft. Je denkt meer na over wat je schrijft, waardoor je boodschap vaak ook wat persoonlijker is.

Fijne motoriek

Daarnaast is het met de hand schrijven van kerstkaarten goed voor je motoriek. Schrijven verleer je niet, zul je wellicht denken. Toch zul je merken dat als je een tijdje niet met pen en papier in de weer bent geweest, dat dit een eerste keer weer flink stroef kan verlopen. Het is daarom belangrijk om vaker met de hand te schrijven. En laten die kerstkaarten daarvoor nou een uitstekend begin zijn!

Minder stress

Daarnaast kan kerstkaarten met de hand schrijven, helpen tegen stress. Je focust je namelijk op de woorden die je op papier zet, waardoor het schrijven een soort meditatie wordt. Niet voor niets is schrijftherapie een veelgebruikte therapie om je gevoelens te verwerken. Hoewel dit niet bewezen is, is het nooit verkeerd om een welgemeende boodschap op papier te zetten.

Lees ook: Há: Zo verliest je kerstboom een stuk minder naalden

Bron: HLN | Beeld: Pexels, Jonathan Borba