Waarom moeten we toch altijd poepen als we gaan hardlopen?

poepen hardlopen

Het kan je hardloopronde flink verpesten

Ben je net zo lekker aan het hardlopen (voor zover dat kan, hè), wordt je goede gedrag opeens gestraft met een drukkend gevoel. Natúúrlijk, juist nu moet je poepen. Hoe kan het toch dat je tijdens het hardlopen opeens een nummertje twee moet doen? En belangrijker: hoe voorkom je het?

Beweging

Niet alleen tijdens het hardlopen kun je overigens opeens die poepaandrang voelen, tijdens elke soort sport kan het gebeuren. Eigenlijk is het heel logisch. Door te bewegen stimuleer je darmbewegingen. Heel goed, want dit voorkomt verstoppingen, maar het zorgt er dus ook voor dat je naar de wc moet.

Spijsvertering

Bij een langere duurloop stroomt er daarnaast ook nog eens meer bloed naar je actieve spieren. Je spijsverteringsorganen krijgen daardoor minder bloed, zuurstof en voedingsstoffen. Resultaat: je moet poepen.

Voorkomen dat je moet

Hoewel menigeen tijdens het hardlopen weleens bij haarzelf te rade gaat voor een excuus om die hardlooppartij vroegtijdig af te blazen, willen we niet dat het komt omdat we moeten poepen. Valt het te voorkomen? Niet helemaal, maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de kans wat kleiner is dat je voor nummertje twee terug naar je toilet moet hollen.

 • Ga voor het hardlopen naar het toilet
  Als het niet lukt, dan lukt het niet. Maar probeer voor het hardlopen toch eventjes naar de wc te gaan. 
 • Vermijd koffie
  Door cafeïne kan het dat je opeens moet poepen. Drink dus geen kopje koffie vlak voordat je wilt hardlopen.
 • Probeer stress te verminderen
  Stress en spanning zorgen ervoor dat je sneller en eerder naar de wc moet.
 • Loop een rondje warm
  Heb je bovenstaande geprobeerd en moet je alsnog regelmatig tijdens het hardlopen naar het toilet? Loop dan een rondje warm, ga naar het toilet en begin dan aan je hardloopronde.

Lees ook: Dit is waarom je vaker moet poepen als je ongesteld bent

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Unsplash