Zo weet je of je een vitamine E-tekort hebt

vitamine-e

Dit is hoe je lichaam dat kan aangeven

We weten allemaal dat het belangrijk is om de hoeveelheid vitaminen in ons lichaam op peil te houden. Als we er niet genoeg van binnenkrijgen, kan dat vervelende gevolgen hebben. Een van de vitaminen die erg belangrijk is voor onze algehele gezondheid, is vitamine E. Wij vertellen je hoe je merkt dat je daar een tekort aan hebt.

Ondersteuning van veel functies

Vitamine E gaat niet alleen verouderingsprocessen in je lichaam tegen, maar zorgt er ook voor dat je huid en je brein gezond blijven. Daarnaast ondersteunt het je immuunsysteem, beschermt het je celwanden en is het goed voor je botten, spieren, bloedvaten en hart. De vitamine heeft bovendien een antioxidatieve werking, wat inhoudt dat het helpt om weefselschade te voorkomen. Je kunt supplementen met vitamine E slikken, maar in principe is het mogelijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid uit voeding te halen. Onder andere noten, eidooiers, zaden, vette vis, groene bladgroenten, avocado en plantaardige oliën zitten er vol mee.

Aanbevolen hoeveelheid

De aanbevolen vitamine E per dag verschilt per persoon. Voor kinderen wordt een hoeveelheid van 3 tot 6 milligram aanbevolen. Volwassen mannen moeten dagelijks 8 tot 13 milligram van de vitamine binnenkrijgen, volwassen vrouwen 7 tot 11 milligram. Als je zwanger bent, wordt een dagelijkse hoeveelheid van 10 milligram aanbevolen. Bij mensen met oogaandoeningen, leveraandoeningen en alzheimer wordt doorgaans een extra hoge hoeveelheid aanbevolen. Ook als je last hebt van een te hoog cholesterol of vruchtbaarheidsproblemen, is de kans groot dat je meer vitamine E krijgt voorgeschreven.

Symptomen en behandeling van een tekort

Een vitamine E-tekort kan zich op veel verschillende manieren uiten. Zo kun je last krijgen van bloedarmoede, haarvlies, een droge huid of spierzwakte. Ook vruchtbaarheidsproblemen of een verminderde weerstand kunnen duiden op een tekort aan de vitamine. Het tekort kan worden veroorzaakt door je voedingspatroon, maar er zijn ook drie andere veelvoorkomende oorzaken: 1. vroeggeboorte; 2. een aandoening aan het vetmetabolisme (waardoor de vitamine niet goed opgenomen wordt) en 3. vetmalabsorptie (waardoor het lichaam geen vet kan opnemen).

Als je vermoedt dat je met een vitamine E-tekort kampt, is het een goed idee om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan je dan het juiste advies geven waarmee je het tekort zo snel mogelijk kunt aanvullen. Zelf aan de slag gaan met supplementen wordt afgeraden. Het lijkt weliswaar een goed idee, maar het kan ervoor zorgen dat je onbedoeld veel te veel van de vitamine binnenkrijgt.

Lees ook: Aha: zo maken je huid en je haar duidelijk dat je meer vitamines nodig hebt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Mockupo