Huh: dít type muziek is slecht voor je mentale gezondheid

muziek

Je kent vast wel mensen in je omgeving die er al naar luisteren…

Degenen die even lekker willen ontspannen of een ijzige stilte niet zo goed kunnen verdragen, willen nog weleens een muziekje opzetten. En nu de ene laatste maand van het jaar is aangebroken, zijn er een aantal kerst-enthousiastelingen die de kerstbeats al door de speakers laten schalmen. Kan jij de kerstliedjes nog niet aanhoren? Dan kun je de resultaten van dit onderzoekje wellicht in je voordeel gebruiken: kerstmuziek is namelijk slecht voor je geestelijke gesteldheid.

Volgens een muziekpsycholoog is het slecht voor de gezondheid. 

Muziek
Sinterklaas is nog niet eens in ons land, maar de winkels staan alweer bol met de kerstdecoraties. Kerstmuziek is gelukkig nog niet op de radio, maar velen weten zelf wel hoe ze hun behoefte aan kerstmuziek kunnen bevredigen. Spotify, YouTube, you name it. Alleen blijkt kerstmuziek helemaal niet goed voor je te zijn.

Krankzinnig
Volgens een muziekpsycholoog en onderzoeker, Dr. Victoria Williams, hebben we een ‘u-vormige relatie’ met kerstmuziek. Hiermee bedoelt ze dat we muziek eerst een paar keer horen voordat we daar echt een reactie op geven. In andere woorden: het moment dat je kerstmuziek voor het eerst hoort is het daadwerkelijk geweldig en zorgt het ervoor dat je vrolijker wordt, maar wanneer je wordt gebombardeerd met de eeuwige zelfde playlist aan kerstliedjes, word je er chagrijnig van.

Energie
Wanneer je die typische kerstliedjes dan weer hoort, probeer je je gehoor af te zonderen van die muziek beweert een andere psycholoog, Linda Blair, aan Sky News. “Al je energie spendeer je aan het niet-horen van kerstmuziek.” Hierdoor ben je sneller prikkelbaar.

Lees ook: Dit is waarom je elke dag je telefoon een kwartiertje moet uitschakelen

Bron: Hello Giggles | Beeld: Pixabay