Nieuw advies Voedingscentrum: eet ook deze dingen niet tijdens zwangerschap

Zwangerschap eten

Eet deze dingen liever niet tijdens je zwangerschap

Als je erachter bent gekomen dat je zwanger bent, dan pas je gelijk je voedingspatroon aan. Je stopt met het drinken van alcohol en je eet geen rauwe producten meer. Zeg maar vaarwel tegen carpaccio en filet americain. Het Voedingscentrum heeft het advies nu aangepast. Er staan nu (helaas) meer dingen op het lijstje van gevaarlijke voedingsmiddelen. 

Eet dus ook deze dingen niet meer als je zwanger bent.

Tonijn

Tonijn stond eerder nog op de groene lijst. Juist tonijn uit blik kon je relatief veilig eten, omdat hier veel minder kwik in zou zitten dan in de verse variant. Nu blijkt dit een lange tijd ten onrechte gedacht te zijn. Het RIVM en RIKILT hebben onderzocht dat er helemaal geen verschil zit tussen de twee vormen van vis.

Melk

Daarnaast waarschuwt het Voedingscentrum ook voor harde kazen. Deze worden soms gemaakt van rauwe melk en hier kunnen ziekteverwekkers in zitten. Ze raden dan ook af alle kazen die gemaakt zijn van melk te vermijden, tenzij je ze door en door verhit.

Hierdoor wordt de lijst van dingen die je beter niet kunt eten alleen maar langer. Toch wil je deze lijst wel aanhouden, omdat een zwangerschap een heel delicaat proces is. Er kunnen heel veel dingen mis gaan en je wilt toch echt dat je kindje gezond en wel ter wereld komt toch? Kijk voor de volledige lijst met dingen die je beter kunt laten staan op de volgende pagina.