Aha! Zo krijg je een afgebroken kurk uit je fles wijn

wijn

De wijntjes kunnen weer ingeschonken worden

Wil je net een lekker wijntje opentrekken, breekt de kurk af. Geen stress, er zijn verschillende trucjes om de kurk nog uit te fles te krijgen. Wij vertellen je ze!

Kurkentrekker

Lichte paniek, wanneer de kurk in je fles wijn afbreekt. Toch is je wijntje nog te redden. Eén van de trucjes is met de welbekende kurkentrekker. Draai de kurkentrekker opnieuw in de kurk, houdt de fles een beetje schuin en probeer vervolgens de kurk er voorzichtig uit te trekken. Het is belangrijk dat je de kurkentrekker helemaal én voorzichtig in de kruk draait. Et voilà, het glas kan gevuld worden.

Kurk doordrukken

Een tweede manier om je flesje wijn te redden, is om de kurk in de fles te drukken. Je bent je kurk dan wel kwijt, maar het wijntje smaakt er niet minder om. Je kunt dit gewoon met je vingers doen. Mocht dit niet lukken, dan kun je een theedoek over de fles leggen en met een pollepel de kurk in de fles duwen. Wel kun je het beste de wijn eerst even zeven voordat je het inschenkt, om te voorkomen dat er stukjes kurk in je wijnglas zitten.

Een schoen

De laatste en wellicht bijzondere manier om de kurk uit de wijnfles te halen, is met een schoen. Deze truc kun je ook gebruiken als je geen kurkentrekker bij de hand hebt. Stop de wijnfles (met vastzittende kurk) in je schoen met een stevige en platte zool. Sla met kracht, maar wel langzaam tegen een plat en hard oppervlak, zoals een muur. Doe het voorzichtig, want het is gevaarlijk en zonde als de fles breekt. Herhaal deze techniek een aantal keer en de afgebroken kurk zal langzaam uit je fles wijn geduwd worden.

Wanneer de kurk bijna uit de fles is, kun je het laatste stukje er met je hand uitdraaien. Tip: laat de fles wijn (vooral bij bubbels) even staan voordat je het laatste deel van de kurk eruit trekt. Na al dat slaan, kan de wijn uit de fles spuiten en dat is natuurlijk zonde van al het harde werken én de wijn!

Lees ook: ‘Aha! Zo smaakt je goedkope wijn duur’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels