Koffiebonen bewaren: hoe kun je dat het best doen?

koffiebonen-bewaren

Zo smaakt je bakkie pleur nog beter!

Gebruik je het liefst koffiebonen bij het zetten van je kop koffie? Dat is zeker aan te raden: als je de bonen direct voor gebruik maalt, smaakt je kop koffie lekker vers. Daarbij is het echter ook belangrijk dat je de koffiebonen op de beste manier bewaart. Benieuwd hoe dat precies werkt? Lees en leer!

Koffiebonen kopen met goede verpakking

Met name de verpakking speelt een belangrijke rol bij het bewaren van de koffiebonen. Zorg ervoor dat de bonen in een verpakking zitten die goed is afgesloten, en het liefst donker is. De koffieblikken van illy zijn een uitstekende keuze: hier kun je de koffiebonen prima in laten zitten. Heb je bonen die in een plastic verpakking zitten? Gooi ze dan zelf over in een afgesloten blik. Of maak in ieder geval de plastic verpakking zo goed mogelijk dicht, met een clipje aan de bovenkant bijvoorbeeld. Veel verpakkingen hebben gelukkig al een ingebouwde afsluitbare opening, en soms zelfs een ventiel aan de achterzijde om de lucht eruit te laten lopen.

Vermijd zuurstof, vocht, temperatuur en licht

Waarom is het nu eigenlijk zo belangrijk om koffiebonen in een afgesloten verpakking te bewaren? De reden: er zijn vier zaken waar koffiebonen oud door gaan smaken. Dit zijn zuurstof, vocht, temperatuur en licht. In een afgesloten, donkere verpakking komt er geen of weinig zuurstof, vocht en licht bij de bonen. Zo blijven ze langer goed! Het is niet direct zo dat de koffiebonen bederven als je ze op een andere manier bewaart, maar ze gaan er gewoon minder lekker door smaken. Qua temperatuur: let erop dat je de koffiebonen niet te warm bewaart. Te koud is ook weer niet goed, dus de koffiebonen hoeven zeker niet in de koelkast. Bovendien zou het te vochtig zijn in de koelkast: koffiebonen kun je beter bewaren op een donkere, droge plek.

Laat de koffiebonen in de verpakking zitten

In veel koffieautomaten waarin de koffiebonen worden gemalen, kun je een flinke lading koffiebonen toevoegen aan het apparaat. Lekker makkelijk – gooi maar vol! Dit denk je wellicht. Vergeet echter niet dat de bonen zo al gauw minder vers worden. Je kunt daarom beter weinig bonen toevoegen aan het apparaat: voeg ze steeds met kleine beetjes toe, waarbij de bonen niet langer dan een paar dagen in de koffiemachine blijven zitten. De rest van de bonen bewaar je gewoon in de verpakking!

Koffiebonen kort van tevoren malen

Maal je de koffiebonen zelf, met de hand of in een losse geautomatiseerde molen? Doe dit dan zo kort mogelijk van tevoren. Het liefst pas op het moment dat je ook daadwerkelijk het kopje koffie gaat zetten. Alleen dan ervaar je écht de verse smaak van koffie.

Houdbaarheid van koffiebonen

Wellicht vraag je je nog af: hoe lang zijn koffiebonen houdbaar? Na het openen van de verpakking zijn de bonen zo’n twee tot drie maanden goed. Gelukkig, je hebt dus best even de tijd om alle bonen op te maken!

Lees ook: Koffie drinken tijdens je zwangerschap. Is het gevaarlijk?

Fan van dit artikel? Bewaar hem op Pinterest!

Bron: koffievoordeel.nl | Beeld: Pexels